Доступність посилання

ТОП новини

Пенсії по-новому: чи отримають їх закарпатські заробітчани?


Надія Петрів Ужгород, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Із нового року пенсії нараховуватимуть по-новому. Але кожен регіон України має свої особливості пенсійного забезпечення, це стосується і Закарпаття.

44-річний Володимир Іваниця з села Минай, що в Ужгородському районі, по закінченні вузу всього 6 років пропрацював на державній службі, але ні задоволення від роботи, ні матеріальних статків не отримував. Тому подався на заробітки за кордон, і робить так 20-й рік поспіль. Спочатку працював у Чехії, потім – у Росії, зараз – у Португалії. За цей час побудував хату, придбав машину, зараз оплачує навчання двох синів.

Володимир Іваниця розповів Радіо Свобода, що має певні заощадження на старість, але гроші тримає в банках. На державні пенсії не розраховує, бо в тому, що їх встановлюють несправедливо, переконувався не один раз.

Володимир Іваниця: «У нас завжди будь-які реформи, у тому числі й пенсійна, поки що завершувалися невдало. Я так вважаю. І досі існує зрівнялівка. За винятком окремих категорій працівників. Нерідко було так, що ті, хто працював понад 50 років, отримував стільки ж, як і ті, хто ніколи не працював…».

Лише 308 осіб

Усього 308 закарпатців, які працюють за кордоном, минулого року відкрили особові пенсійні рахунки і добровільно переказують на них кошти. Так вони намагаються забезпечити свою старість.

Серед таких і 32-річний житель Мукачівського району Василь: «Я ще минулого року відкрив собі особистий пенсійний рахунок. Намагаюся щомісяця перераховувати туди 50-100 гривень, коли як виходить. Буде виходити більше – кластиму більше, все ж таки на старість буде в мене гарантована пенсія».

200 тисяч осіб отримуватимуть мізерні пенсії?

Керівництво пенсійного фонду у Закарпатській області зазначає, що ті заробітчани, які добровільно не страхують старість, отримуватимуть доволі мізерні пенсії. Нині людина, яка ніде не працювала упродовж життя, має всього 366 гривень. У Закарпатті ж кількість людей, тобто заробітчан, які на старість отримуватимуть найменше за всіх, понад 200 тисяч. Для них єдиним виходом із ситуації є офіційне працевлаштування за кордоном і, відповідно, офіційні відрахування до всіх фондів.

Заступник начальника пенсійного фонду в Закарпатті Людмила Охременко наголошує: «Ті громадяни, які працюють за кордоном, якщо вони працюють офіційно, легально, то вже з деякими країнами у нас є угоди про пенсійне забезпечення – це Чехія, Словаччина, країни Прибалтики, така угода готується з Іспанією, Португалією. Тобто, у нас багато договорів, і якщо людина там працює легально, то, відповідно, та сторона буде за відпрацьований там стаж платити пенсію на пропорційній основі».

Закарпаття щодо пенсійного забезпечення має ще кілька особливостей. По-перше, в області понад 260 тисяч пенсіонерів, а це фактично кожен п’ятий житель регіону. Це один із найвищих показників у державі. По-друге, цього року суттєво збільшені пенсії багатодітним матерям. Таких у Закарпатті також рекордне число – понад 15 тисяч.
XS
SM
MD
LG