Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України й Угорщини – з робочим візитом на Закарпатті (фото)


Віктор Ющенко і Ласло Шойом відвідали дві школи, провели робочу зустріч і взяли участь у фестивалі вина.


Віктор Ющенко і Ласло Шойом відвідали дві школи, провели робочу зустріч і взяли участь у фестивалі вина.

У середніх школах із українською і з угорською мовами навчання в селі Вилок Виноградівського району Ющенко говорив про важливість того, щоб у школи з викладанням угорською мовою повернулася й державна українська. А Шойом високо поцінував зусилля України, спрямовані на підтримку угорської громади.

Угорський Президент також заявив, що Угорщина стала тією країною, яка, увійшовши до «шенґенської зони», змогла зберегти сприятливий візовий режим для громадян України, залишивши кордон прозорим. За його словами, входження Угорщини до «шенґенської зони» не спричинило появи нового кордону між нею й Україною, і Угорщина «робить усе для того, щоб кордони були прозорішими».

На робочій зустрічі двох керівників, яка відбулася по тому в Мукачевому, Ющенко подякував угорській стороні за укладену з Україною угоду про малий прикордонних рух.

Але водночас він зазначив, що ще є деякі проблеми у візовому режимі. Також, за його словами, існує проблема недостатньої ефективності пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні. У зв’язку з цим українська сторона пропонуватиме до обговорення план розбудови, розширення та будівництва пунктів пропуску і сподівається на його сприйняття угорською стороною, заявив український Президент.

Серед іншого, Ющенко і Шойом домовилися про встановлення в своїх державах пам’ятників, присвячених важливим для сусіднього народу подіям. У Будапешті має з’явитися пам’ятний знак жертвам Голодомору в Україні. А на Верецькому перевалі на межі Закарпаття і Львівщини мають встановити пам’ятний знак на честь «здобуття угорцями Батьківщини». Саме через цей перевал наприкінці 9-го сторіччя давні угорські племена, які йшли зі своїх тодішніх земель поблизу Уральських гір, перетнули Карпати, щоб урешті поселитися на території нинішньої Угорщини й сусідніх держав.

Обидва керівники в неділю також відвідали фестиваль «Червене вино» в Мукачевому. Цей обласний фестиваль-конкурс виноробів традиційно відбувається напередодні «старого Нового року» – нині вже втринадцяте.

Ласло Шойом після недільного робочого візиту збирається до України з візитом офіційним у березні цього року.

А Віктор Ющенко залишиться на Закарпатті і в понеділок має провести в Ужгороді робочу зустріч із Президентом Словаччини Іваном Ґашпаровічем. Серед планованих тем зустрічі – питання транскордонної співпраці, забезпечення прав національних меншин в Україні та Словаччині чи запровадження спільного прикордонно-митного контролю.

Президент України Віктор Ющенко спілкується з жителями закарпатського Мукачевого: схвильовані люди називають його «батьком»…
(RadioSvoboda.ua)
Віктор Ющенко на фестивалі «Червене вино» в Мукачеві. На одному з лоточків побачив вино під назвою «Софійка». Як почув, що напій названий на честь його дочки, аж розчулився…
(RadioSvoboda.ua)
Президент України Віктор Ющенко та Президент Угорської Республіки Ласло Шойом скріплюють вдалі переговори чаркою вина
(RadioSvoboda.ua)
Віктор Ющенко і Ласло Шойом на фестивалі «Червене вино» в Мукачевому
(RadioSvoboda.ua)
Віктор Ющенко та Ласло Шойом дегустують смачні закарпатські вина
(RadioSvoboda.ua)
Віктор Ющенко приїжджає на фестиваль «Червене вино» в Мукачеве вже другий рік поспіль. Президент зізнається: закарпатські вина справді особливо смачні…
(RadioSvoboda.ua)
XS
SM
MD
LG