Доступність посилання

ТОП новини

Чи підримає українська держава Всесвітній конгрес кримських татар?


Володимир Притула Сімферополь, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Меджліс кримськотатарського народу скликає Всесвітній конгрес кримських татар. У Сімферополі розпочинає роботу Оргкомітет Конгресу, який проводитиметься уперше в історії.

Рефат Чубаров
Запальна кримськотатарська «Хайтарма» обов`язково звучатиме на першому Всесвітньому конгресі кримських татар, але його делегати з’їдуться до Криму не лише для того, щоб почути рідні мелодії.

«Головна мета проведення Всесвітнього конгресу кримських татар – це консолідація зусиль, які спрямовуються на відродження кримськотатарського етносу, його мови і культури. У кримських татар дуже складна, трагічна історія і через це вони розселені у багатьох країнах світу», – заявив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Від сьогодні Рефат Чубаров очолює оргкомітет Конгресу. Правда, точна дата проведення форуму ще не відома, орієнтовно – осінь нинішнього року. Рефат Чубаров каже, що кримські татари, як один із корінних народів України, який не має за її межами своєї держави, розраховує на державну підтримку. Дехто ж припускає, що за аналогією Світових форумів українців, цей Конгрес теж має право на бюджетну підтримку.

Бюджетна допомога бажана, але достатнім було б і сприяння у цій справі

На думку члена президії кримського парламенту Григорія Іоффе, необхідність проведення такого Всесвітнього конгресу кримських татар уже назріла, але є складності: «Очевидно, це справді вимагатиме бюджетного фінансування. Проте тут можливості кримської автономії дуже обмежені. Та й рівень такої зустрічі — міжнародний, всесвітній — вимагатиме державної підтримки», – сказав Григорій Іоффе.

Втім, народний депутат України від Партії регіонів Олександр Черноморов зазначив, що таке фінансування з держбюджету нереальне.

«Бюджет уже затверджений. І змінювати його на користь заходів якогось окремого етносу – означає створювати прецедент. І тоді кожна етнічна група претендуватиме на проведення подібних заходів і тоді вже точно жодного бюджету не вистачить», — заявив нардеп-«регіонал» Черноморов.

Проте Рефат Чубаров каже, що кримські татари звикли розраховувати насамперед на власні сили. «Оскільки ми не відокремлюємо свої зусилля з відродження кримськотатарського етносу від зусиль з розвитку України як демократичної держави, то ми не проти того, щоб державні структури посприяли проведенню Всесвітнього конгресу кримських татар», – каже Рефат Чубаров. Але, за його словами, не обов’язково, щоб така допомога була фінансовою чи матеріальною. Достатньо сприяння, наприклад, з отримання віз для делегатів цього важливого для кримських татар форуму.
XS
SM
MD
LG