Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан переглягув угоду про розподіл продукції на нафтовому родовищі Кашаган. Європейські нафтокомпанії втрачають позиції


Василь Зілгалов Прага, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) Європейські нафтові компанії, які в рамках міжнародного консорціуму беруть участь у розробці казахського нафтового родовища, втратять частку своїх активів. Британські, італійські, голландські та інші компанії, що входять до складу міжнародного консорціуму «Аґіп Кашаган», змушені будуть віддати частину своїх акцій державній компанії Казахстану «Казмунайгаз», який хоче збільшити свою частку в проекті з 8 до 17 відсотків. Окрім того Астана вимагає й інших поступок від західних учасників консорціуму. Це означає також, що в Казахстані посилилася роль інших сильних енергетичних гравців, зокрема Китаю.

Офіційною причиною перегляду Казахстаном умов роботи міжнародного консорціуму було чергове перенесення термінів здачі в експлуатацію родовища Кашаган з 2008 до 2010. Також були й інші фінансові причини, зокрема, казахський уряд вимагає виплати консорціумом Аґіп неустойки за зростання кошторису витрат майже у два з половиною рази.

У неділю до глибокої ночі тривали переговори між прем’єр-міністром Казахстану Карімом Масімовим і топ-менеджерами іноземних компаній, які розроболяють Кашаган (в «Аґіп» входять: «Ені» – головний оператор, «Тотал», «ЕксонМобіл», «Шелл», «КонокоФіліпс», «Інпекс» і «Казмунайгаз»). Обговорювалося підвищення долі «КМГ» з 8 до 17 відсотків за рахунок зниження участі інших учасників.

Західні компанії погоджуються на поступки

Відомий казахський політолог Досим Сатпаєв вважає, що у Казахстану за останні роки, особливо з 2002 року, з’явилися можливості вибирати серед міжнародних партнерів саме в енергетиці: «Зараз, окрім західних компаній, в Казахстані хочуть працювати компанії із зовсім інших частин світу. Наприклад, китайські компанії, російські, активно намагаються проникнути індійські компанії. Тобто, у Казахстану з’явилася можливість вибирати, і вибирати також альтернативні маршрути. Це, звичайно, розв’язало руки керівництву країни і зробило їхнє поле для маневрів ширшим. Тому вони почали менше церемонитися з крупними західними компаніями, розуміючи, що у будь-якому випадку ті не збираються йти з Казахстану».

Відомо також, що більшість учасників міжнародного концерну «Аґіп» уже погодилися на поступки. У неділю остання «непокірна» компанія зі США «ЕксонМобіл» також припинила чинити опір і погодилася на зменшення своєї частки на користь «Казахмунайгаз».

Досим Сатпаєв переконаний, що держава дотиснула західні компанії: «Я думаю, що найшвидше справа йде до поступок західних компаній із цього консорціуму. Вони готові віддати частину своїх акцій «Казмунайгазу». До кінця січня все буде вже чітко й зрозуміло щодо майбутнього цього проекту».

Стало також відомо, що члени міжнародного консорціуму погодилися відшкодувати Казахстану і неустойку в сумі 4 мільярди доларів США. Чимало експертів вважають, що справа йде до того, що було з російським проектом «Сахалін-2», тобто до збільшення в Кашагані частки державної компанії до контрольної.
XS
SM
MD
LG