Доступність посилання

ТОП новини

У вівторок СБУ має шанс стати з головою


Тетяна Ярмощук Київ, 15 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чи вдасться Валентину Наливайченку позбутися півторарічної приставки «в.о.». Сьогодні Верховна Рада розглядатиме його кандидатуру на посаду голови СБУ.


41-річний Валентин Наливайченко за фахом філолог. Значна частина його кар’єри пов’язана із дипломатичною службою. У грудні 2005 року Президент Ющенко призначив Наливайченка послом України у Республіці Білорусь. А 29 травня 2006 року, несподівано для більшості спостерігачів, Віктор Ющенко призначив його першим заступником голови СБУ. А ще через півроку Президент звільнив Ігоря Дріжчаного, і Валентин Наливайченко почав виконувати обов’язки голови Служби безпеки.

«Спецслужба почала наповнюватися національним українським духом» Кандидатура Валентина Наливайченка найкраща з тих, що Президент пропонував раніше і міг запропонувати сьогодні на посаду очільника Служби безпеки України, переконаний представник Блоку Юлії Тимошенко Григорій Омельченко: «За час керівництва СБУ Валентином Наливайченком ця державна структура, спецслужба, почала наповнюватися національним українським духом. І це можна побачити по тих речах, які зробив Валентин Наливайченко, що торкаються розкриття правди про Голодомор в Україні. Дуже цікаво те, що СБУ очолює людина, яка не була просякнута психологічно і духом колишнього КДБ. За своїми професійними якостями, нехай це декого не дивує, що він досі не працював у спецслужбі, це дійсно та кандидатура, яка потрібна сьогодні українській спецслужбі».

«Все залежить від того, чи не буде ця служба займатися політичними переслідуваннями»

Позитивно оцінюють фахові якості Валентина Наливайченка і деякі представники опозиції. Регіонал Святослав Піскун: «Пан Наливайченко – непоганий фахівець. Особисто я з ним добре знайомий, ніяких проблем у нашому спілкуванні не було. Тому я думаю, що Верховна Рада, можливо, й ухвалить відповідне рішення. Все буде залежати від того, як він виступить, яка буде у нього програма, чи не буде ця служба займатися політичними переслідуваннями. Мені здається, що з огляду на Наливайченка, він не повинен займатися політичними переслідуваннями, він людина інтелігентна і непоганий фахівець».

До речі, прізвище Наливайченка неодноразово згадувалося спочатку під час боротьби повноважень Президента Ющенка і Прем’єра Януковича. Потім у розпал політичної кризи, коли він заявив, що СБУ має підстави підозрювати суддю Конституційного Суду Сюзанну Станик в отриманні хабара. Після чого посипався шквал звинувачень від представників тодішньої коаліції, що СБУ займається обслуговування інтересів Секретаріату Президента. В ефірі Радіо Свобода сам Валентин Наливайченко сказав тоді, що жодної незаконної вказівки, чи то письмово, чи то по телефону, він не отримував. Причому не лише від Президента, а й від тодішнього Прем’єр-Міністра Віктора Януковича.
XS
SM
MD
LG