Доступність посилання

ТОП новини

Чи погодяться Польща та Чехія розмістити на своїй території елементи нової американської системи ПРО


Василь Зілгалов Прага, 15 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Доля американської системи протиракетної оборони, яку планують розмістити у Польщі та Чехії, вирішується на переговорах у Вашнґтоні. Міністри оборони Польщі Богдан Кліх та Сполучених Штатів Роберт Ґейтс говорили також про співпрацю збройних сил двох країн в Афганістані та про перспективу виведення польського військового контингенту з Іраку.

У вівторок радник міністра оборони Польщі Барбара Бартковска повідомила, що головними темами переговорів Богдана Кліха та Роберта Ґейтса будуть «розміщення на території Польщі американської бази протиракетної оборони (ПРО), а також зосередження польських військ в Афганістані, які розкидані у кількох афганських провінціях». Бартковска пояснила, що міністр Богдан Кліх планує реорганізувати і посилити польський військовий контингент в Афганістані, який міг би бути відповідальним за частину однієї з провінцій, в якій і буде зосереджена польська група військ.

Відомо, що Вашинґтон планує розмістити десять ракет-перехоплювачів у Польщі та радарну станцію в Чехії. Перша з десяти ракет може з’явитися у Європі вже до 2011 року, повномасштабне розгортання всіх десяти, можливо, завершиться до 2013 року. Напередодні, наприкінці минулого тижня, польський прем’єр Дональд Туск заявив у Празі про намагання Польщі та Чехії діяти спільно, щоб отримати якнайліпші умови розміщення ПРО на своїх територіях.

« Якоюсь мірою це спільна ініціатива і з боку чеської сторони. Щоб ми узгоджували, і Чехія, і Польща мають отримати якнайвигідніші умови для розміщення (ПРО). Обидві сторони, і чеська, і польська, не мають намірів ані гальмувати, ані прискорювати цих переговорів. Тверда впевненість, що стосується розміщення ПРО, є, мабуть, найголовнішою для обох наших країн», – каже прем’єр Дональд Туск.

Переговори не лише про розміщення ПРО

Експерти вважають, що Польща потребує від США серйозних гарантій безпеки у відповідь на розміщення американської ПРО. Чимало спостерігачів кажуть, що Польща не дуже покладається у цьому плані на НАТО. Тому у вівторок у Вашинґтоні йшлося не лише про поставки зі США ракет-перехоплювачів «Петріот» та ракет близького й середнього радіусу дії для зміцнення польської ПРО довкола міст країни, але й про спеціальну угоду між США та Польщею у галузі оборони. Також на переговорах обговорювалися деталі виведення польського контингенту з Іраку, запланованого на жовтень 2008 року.

Тим часом, президент Польщі Лех Качинський занепокоєний з приводу «зовнішньополітичного повороту» уряду Дональда Туска. Президент Польщі називає більші вимоги нового уряду до США та пом’якшення позицій щодо Росії «спірним та небезпечним».
XS
SM
MD
LG