Доступність посилання

ТОП новини

Українські водойми чистіші, ніж здається


Леся Бакалець Київ, 15 cічня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Найвідоміші «рибні» місця в Україні перевірили на екологію. Центральна геофізична обсерваторія держгідрометереологічної служби Україні встановила: більшість водойм у задовільному стані.

Українські рибалки визначили 26 водойм, де найкраще провести час із вудочкою. По одному з кожного регіону. А Центральна геофізична обсерваторія держгідрометереологічної служби визначила, які з них можна назвати чистими, а які - ні.

Найбільш екологічним виявилось озеро у Вінницькій області. А найзабрудненішою – Дністер біля містечка Самбір на Львівщині. Загалом 13 з 26 водойм дослідники назвали чистими.

Риба до техногенних забруднень чутливіша, ніж людина

Голова громади рибалок України, яка стала ініціатором дослідження, Андрій Неліп, переконує: думка про тотальне забруднення українських річок – міф: «Ми дійсно знайшли декілька водоймів, у яких показники не дуже позитивні. Але в цілому 80% водоймів виявилися достатньо чистими і безпечними для людей».

Дослідники переконують – дані перевірки є об’єктивними і точними. Бо воду перевіряли за рибогосподарськими нормативами, які суворіші, ніж для людей. Бо риба до техногенних забруднень чутливіша, ніж людина.

А ті забруднення, які в річках і виявлені, для людей нешкідливі, переконує заступник директора Державної гідрометереологічної служби України Леонід Табачний. «Якщо стронцію навіть достатньо в воді для того, щоб накопичуватися в рибі, то він концентрується головним чином у кістках, а ви кістки не їсте».

Відновити, а не ігнорувати забруднені місця

Еколог Олексій Василюк погоджується з колегами – загалом річки, озера та ставки в Україні достатньо чисті, хоча і винятки є. Найбільша катастрофа з екологічного погляду – це каскад водосховищ на Дніпрі. Щодо результатів дослідження, Олексій Василюк наголошує, обирали найвідоміші рибні місця – а вони і не можуть бути дуже забрудненими: «Мабуть, були обрані ті водойми, де рибу можна споживати, де її багато, і тому мова, напевно, йде про водойми, з якими все гаразд, і навряд чи йшлося про водойми, в які підприємства скидають токсичні відходи».

За результатами дослідження створена карта-схема «Рибне місце», на якій зображено, куди варто їхати на «тихе полювання», а куди – ні. Але голова Громади рибалок України Андрій Неліп закликає не ігнорувати забруднені місця, а намагатися їх відновити.
XS
SM
MD
LG