Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкривають виставку ікон ХVIII - XX століть


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Дніпропетровському історичному музеї ім. Яворницького відкриють виставку ікон. На ній представлять православні та старообрядницькі образи в основному ХVIII - початку XX ст. Частину з них свого часу зібрав відомий історик Дмитро Яворницький. За збереження церковних старожитностей за радянської влади краєзнавець поплатився посадою директора музею.

Понад двісті ікон, написаних на дереві, полотні, перламутрі, металі… Три виставкові зали музею ледь вмістили експозицію. Найцінніша, кажуть фахівці, – ікона 12 століття. Невідомий майстер зобразив Святого Володимира на металевій пластині. Серед перлин колекції – зразки російського іконопису 17 століття, створені за класичними канонами, а також українські так звані «монастирські» ікони. У них мистецтвознавці знаходять чимало рис як давньоруського, так і світського європейського мистецтва: темні лики святих і надзвичайно пишно, у стилі раннього бароко, розписані ризи та покривала.

Ще один розділ експозиції – українська народна ікона

Старший співробітник музею Алла Москалець каже: образи, написані майстрами-аматорами з сільської глибинки, тільки на перший погляд здаються примітивними. Алла Москалець: «Вони дуже гарно відображають розуміння того, що таке образ, простими людьми, народом. Там використовується невелика палітра, це три-чотири барви, але дуже яскраві, насичені. Зелена, синя – улюблені для зображення Богородиці. На фоні червоного і синього лик Богородиці біло-рожевого відтінку. І таке враження, що світло струменить прямо з її лиця».

Атеїсти вирішили по-своєму

Серед ікон, представлених на виставці, частина з особистої колекції Дмитра Яворницького. Їх він зібрав на початку 20 століття, коли, за дозволом Синоду, об’їздив з експедицією Катеринославський та Верхньодніпровський повіти. Відкрита у музеї 1905 року зала церковних старожитностей нараховувала більше півтисячі експонатів. Однак у 30-і роки, за розпорядженням влади, цей відділ перетворили на відділ антирелігійної пропаганди, а Яворницького відсторонили від керування музеєм. Під час другої світової більшу частину зібраного істориком втратили. З довоєнного фонду залишилося тільки кілька десятків ікон. Алла Москалець: «Це, передусім, ікона Пресвятої Богородиці. Знайдена на аналої в церкві села Покровського. За переказом, цей аналой знаходився і використовувався у церкві останньої Запорозької Січі – у Покровській Січі».

До експозиції у Дніпропетровському історичному музеї включили тільки половину фондового зібрання, у запасниках – ще понад двісті ікон. Частина наразі чекають на реставрацію. Виставка триватиме до 1 березня.
XS
SM
MD
LG