Доступність посилання

ТОП новини

Триває турне президента США Джорджа Буша Близьким Сходом


Кирило Булкін Київ, 16 січня (RadioSvoboda.ua) – Триває турне президента США Джорджа Буша Близьким Сходом. Учора він побував в Об’єднаних Арабських Еміратах; наступним пунктом його подорожі стане Саудівська Аравія, а останньою країною, яку планує відвідати американський лідер, буде Єгипет. Експерти уже зараз підсумовують основні результати цього турне.


У звітах про хід близькосхідного турне Джорджа Буша світова преса звертає увагу на екзотичні екскурсії, які влаштовують американському президентові, та почесті, якими його вшановують. Так, міська влада Дубаї оголосила вихідний день на честь приїзду Буша, а багато основних мостів та доріг були закриті для необхідної безпеки.

Сам Джордж Буш про мету свого турне висловлюється так: «Сподіваюсь на те, що мій візит проливає світло на Близький Схід, на можливості співпрацювати з нашими друзями та партнерами й показує людям правду щодо того, яким є життя тут».

Джордж Буш порушує важливі й болючі проблеми

Проте фахівці в обговоренні візиту американського президента приділяють основну увагу проблемам, заради вирішення яких Буш вирушив у поїздку Близьким Сходом. Однією з найважливіших із цих проблем є залагодження арабсько-ізраїльського конфлікту. Говорить президент Центру Близькосхідних досліджень Олександр Богомолов: «Результатом цього візиту треба вважати те, що американці поставили питання про остаточне вирішення палестинської проблеми і продемонстрували своє серйозне ставлення до цього питання. Цікавим моментом є те, що вперше у контексті вирішення палестинської проблеми американці згадали болючу для ізраїльтян проблему біженців і необхідність компенсації. Реакція з боку Ізраїлю на це є доволі негативною».

Кількість біженців, які виїхали з території Ізраїлю після створення цієї країни і перебувають тепер в арабських країнах, сягає нині двох з половиною мільйонів. Питання їх повернення та виплати компенсацій викликає занепокоєння ізраїльтян як з фінансового боку, так і з погляду збереження єврейського характеру ізраїльської держави.

Серед інших важливих питань, які Буш намагається вирішити у ході свого близькосхідного турне, є намагання переконати країни, що є найбільшими постачальниками нафти, переглянути політику постійного збільшення цін; а також залучити більшу підтримку для своєї політики в Іраку, насамперед щодо ядерної програми.
XS
SM
MD
LG