Доступність посилання

ТОП новини

Ричард Луґар: Приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО започаткує громадські дискусії про доцільність такого членства в Альянсі


За словами співголови Комітету в закордонних справах Сенату США Ричард Луґара, «ПДЧ – це лише початок обговорення цього питання в Україні».

За словами співголови Комітету в закордонних справах Сенату США Ричард Луґара, «ПДЧ – це лише початок обговорення цього питання в Україні. Це може у підсумку – за кілька місяців, а то і за кілька років – привести до референдуму, на якому українські громадяни висловлять своє ставлення до членства своєї держави в НАТО. Крім того, інші країни також мають сказати, наскільки якісним було це обговорення і наскільки серйозно України підготовлена до членства в Альянсі».

За словами Луґара, проведення референдуму щодо вступу до НАТО є прийнятним способом вирішення цього питання в Україні.

Президент, спікер і прем’єр підписали звернення до Генерального секретаря НАТО розглянути можливість приєднання України до Плану дій щодо членства в організації на Бухарестському саміті у квітні.

Партія регіонів відреагувала на цей крок і наголосила: заява українського керівництва є «черговим свідченням того, що нинішня влада не дотримується засад Конституції».

Опозиція заявляє, що лише громадяни України шляхом референдуму можуть змінити позаблоковий статус держави, закріплений, за її словами, в Основному законі.

У Конституції України немає згадок про позаблоковий чи нейтральний статус української держави.

Натомість Закон «Про основи національної безпеки України», ухвалений 2003 року, прямо передбачає «забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу».
XS
SM
MD
LG