Доступність посилання

ТОП новини

Єдиному в західному регіоні Рівненському зоопаркові минуло чверть століття. Хто і як тут зимує?


Валентина Одарченко Рівне, 16 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Перші «українські кенгуру» зимують у Рівному. Єдиний в Західній Україні рівненський зоопарк щороку поповнюється новими мешканцями. Як живеться представникам дикої природи взимку у замкненому просторі?

Верблюд в рівненському зоопарку
Кенгуру-батько і двоє його синів два місяці тому «змінили громадянство» Польщі на українське – їх привезли сюди в подарунок із Варшавського зоопарку. Навесні до них приєднається самочка, а поки що вони освоюють затишний будиночок з обігрівом та в тепліші дні вивчають снігову ковдру. До речі, як і верблюд, якого так незвично спостерігати серед снігових «барханів». Втім, почувається він досить непогано, бо мешкає тут не перший рік. Хоча зима – завжди складний період для зоопарку, зазначає Олег Павлюк, директор зоопарку.

Олег Павлюк: «Тварини взимку вимагають більшого догляду. Відповідно умов кращих, ніж влітку, більше харчів…Але ми до тих проблем звикли.

Радіо Свобода: Міська рада виділяє достатньо коштів, щоб їх утримувати?

Павлюк: «У минулому році ми мали досить хороше фінансування від міста, і нам це дозволило не лише повноцінно харчувати тварин, а навіть розвиватися – ми купували нові види, будували нові вольєри, у цьому році бюджету ще немає, але вже погоджена програма підтримки зоопарку на рік. І якщо це буде так, як у минулому, то зоопарк порадує багатьох відвідувачів новими експонатами. Те, що тут народжуються тварини – яскраве свідчення того, що їм комфортно навіть узимку».

Левичка Фіона виглядає зовсім кошенятком перед старожилами. Їй щойно минув місяць, до певного часу з нею безпечно граються відвідувачі. Але Рівне не стане для неї місцем постійної прописки. Левичку обміняють на маленького тигра. Саме завдяки розведенню та обмінам рівненський зоопарк нині має багату колекцію і традиційних для України звірів та птахів, і екзотичних – від мавп і крокодилів до буйволів і леопардів.

80 відсотків від загального бюджету – власні доходи

"Бабусин дворик"
Взимку на вулиці можна побачити і лебедів та диких качок, котрі розгулюють по так званому «бабусиному дворику» поряд зі свійськими птахами. Їм тут вільготно, бо зоопарк має велику територію – тут втілили сучасний підхід до утримання тварин – у просторих вольєрах, які органічно вписуються в горбистий ландшафт. Через те тут люблять відпочивати рівняни й гості міста. Як повідомив Олег Павлюк, виручені за квитки кошти сьогодні суттєво перевищують виділені з міського бюджету.

Олег Павлюк: «Якщо раніше сума дотації складала майже 90 відсотків від потреби, то тепер наш дохід від діяльності... ми вже отримуємо власних доходів відсотків 80 від загального бюджету. І лише 20 відсотків нам дає місто, саме на зимовий період, коли відвідування зменшуються. А з квітня до листопада зоопарк працює як самоокупна установа».

Минулий рік був для зоопарку ювілейним – йому минуло чверть століття. Нині створити зоопарк не можуть собі дозволити ні Львів, ні Тернопіль… Основна причина – різке подорожчання міської землі, якої для нормального розміщення тварин потрібно немало.
XS
SM
MD
LG