Доступність посилання

ТОП новини

90 років тому більшовики ліквідували Кримську Народну Республіку і встановили на півострові радянську владу


Віталій Пономарьов Київ, 18 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 90 років тому російські більшовики захопили Сімферополь, а за кілька днів – і всю територію Криму. Вони створили там Радянську Соціалістичну Рес­пуб­ліку Таврида, яка проіснувала 1 місяць. А у квітні півострів звіль­нили частини Армії Української Народної Республіки та крим­сько­та­тар­ські ескадрони. І над кримським узбережжям та на щоглах кораблів Чорномор­сь­кого флоту замайоріли українські прапори.

Старий герб Криму.
13 грудня 1917 року Курултай (кримськотатарський парламент) проголосив у Бахчисараї Кримську Народну Республіку. Через 3 дні загони більшовиків взяли Сева­сто­поль і розгромили штаб Чорноморського флоту. Створений біль­шовиками Війсь­ково-революційний комітет направив кораблі для захоплення Феодосії, Кер­чі, Ялти та Євпаторії.

Перше завоювання Криму більшовиками

Для оборони півострова від більшовиків Директорія (кримськотатарський уряд) та Сімферопольська Рада народних представників утворили об’єд­на­ний Кримський штаб. Йому підпорядковувалися 2 кінних та 1 піхот­ний кримськотатарські полки і російські та україн­сь­кі заго­ни чисельністю близько 1000 вояків.

«Ми маємо намір діяти в ім’я порятунку від пазурів кривавої революції, яка зруйнувала пам’ятки, культові споруди, спалила дощенту палаци, розтоптала щедрий та чудовий Кримський півострів».

13 січня у битві біля Бахчисарая більшовицькі частини завдали по­разки кримськотатарським ескадронам і змусили їх відступити в гори. До кінця січня більшовики зайняли весь Крим і оголо­сили Ку­рул­тай та Раду народних представників роз­пущеними, а Крим­ську Народну Рес­публіку – ліквідованою. Вони влаштували на півострові масовий те­рор, який супроводжувався погро­ма­ми татарських селищ. А 22 березня у Криму була проголошена Ра­дян­ська Соціалістична Республіка Тав­рида.

Кінець радянської влади

Через місяць на територію півострова вступили частини Запорозького корпусу Української Народної Респуб­ліки під командуванням полковника Пет­ра Бол­бочана. 23 квітня вони взяли Джанкой, на­ступ­но­го дня – Бахчисарай та Сім­ферополь. Кримські татари в горах і на уз­бережжі підняли пов­стан­ня про­ти більшовиків, і до кінця квітня Республіка Таврида припинила своє існу­вання. А 10 травня Курултай відновив свою роботу.
XS
SM
MD
LG