Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України і ЄС створять комітет для моніторингу виконання угоди про спрощення оформлення віз


Планують, що перше засідання цього комітету відбудеться орієнтовно в березні-квітні цього року.

Планують, що перше засідання цього комітету відбудеться орієнтовно в березні-квітні цього року.

Як повідомив директор департаменту консульської служби МЗС України Борис Базилевський, до складу комітету увійдуть представники Європейського Союзу і Міністерства закордонних справ України.

Угоду між Україною і ЄС про спрощення оформлення віз Верховна Рада ратифікувала 15 січня. Сама угода за домовленістю сторін набула чинності 1 січня, ще до ратифікації Україною.

Угода передбачає спрощення процедур видачі короткострокових шенґенських віз, а в деяких випадках і встановлення безкоштовного оформлення таких віз, для певних категорій громадян України. Для решти угода залишає єдину ставку в 35 євро за опрацювання візових анкет.

Крім того, угода встановлює єдині для держав – членів ЄС терміни розгляду клопотань громадян України про оформлення віз, а також перелік документів, які потрібні при розгляді таких клопотань.

До угоди долучені декларація Європейської Комісії, якою передбачені мотивація рішення про відмову в оформленні візи та можливість його оскарження, а також декларація Євросоюзу про уніфікацію інформації про процедури й документи для отримання візи і доступ заявників до неї.
XS
SM
MD
LG