Доступність посилання

ТОП новини

Реформування чи тупцювання? Влада Дніпропетровська береться за житлово-комунальне господарство


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 18 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровська міська влада береться за реформування галузі житлово-комунального господарства. Для цього розробили спеціальну програму, яку планують втілювати в життя нинішнього року, – тоді, коли затвердять бюджет і матимуть кошти. Програма ще не почала діяти, а її вже критикують громадські організації та будинкові комітети, називаючи «тупцюванням на місці».


Програму реформування комунальної сфери упродовж півроку розробляла ціла група депутатів та фахівців. Після втілення в життя усіх пунктів обіцяють дива: суттєво поліпшиться не тільки технічний стан сфери, а і якість послуг, а ефективність освоєння бюджетних грошей, що виділяються на комунальні потреби, контролюватиме спеціальна комісія.

Серед новацій – справедливий, як кажуть розробники, підхід до споживачів: нараховувати плату за опалення будуть не з квадратного метра площі, а з кубічного, це змусить власників елітного житла та офісів платити більше від пересічних громадян. Крім того, міська влада запланувала інвентаризацію, щоб порахувати всіх споживачів комунальних послуг, у тому числі нелегальних.

Про майбутнє підвищення комунальних тарифів у програмі ані слова. Міська влада лише обережно натякає – здорожчання не оминути, але тут-таки заспокоює: для знедолених уже виділили грошову допомогу з місцевого бюджету.

Міський голова Іван Куліченко повідомив: «Для тих, хто не може оформити субсидію, ми затвердили програму, виділили на неї понад 16 мільйонів гривень, щоб додатково видати адресну допомогу тим, хто її потребує».

«Немає дієвого контролю за якістю послуг з боку мешканців»

Програму новацій у комунальному господарстві Дніпропетровська ще не починали реалізовувати, між тим критиків у неї вже багато. Реформування галузі знову перетвориться на тупцювання на місці, переконаний голова громадської організації «Громадянська дія» Дмитро Скобликов. За його словами, влада знову проігнорувала ті ініціативи будинкових комітетів, що стосувались права на контроль за якістю послуг.

Дмитро Скобликов: «Найголовніше у тому, що немає дієвого контролю за якістю послуг з боку мешканців кожного з будинків, а якщо з’являється такий контроль, працівники житлової сфери це не дуже вітають. Однак коли відбувається спілкування на рівні прокуратури, тоді тільки працівники жеків повертаються обличчям до будинкових комітетів і починається конкретна робота».

До проекту заклали сумнівні дані щодо тарифів?

Чимало недоліків у програмі реформування помітили й інші експерти. Консультант-аналітик громадської організації «Центр експертиз «Альтернатива» Світлана Булдигіна обурена: до проекту, наголошує вона, заклали сумнівні дані щодо тарифів, а відповідно – і щодо прибутків комунальників. Крім того, сам механізм розрахунку квартирної плати у Дніпропетровську викликає зауваження.

Світлана Булдигіна: «Є у місті три приблизно однакові будинки, як брати-близнюки, на вулиці Прогресивній, здані в експлуатацію в один час, однак тарифи на квартплату у них чомусь різняться: від 52-х до 45 копійок. І ще один цікавий момент: чи не найбільша квартплата – приблизно в 77 копійок за квадратний метр у Дніпропетровську – чомусь у гуртожитках. Ми знаємо, що до цих копійочок має входити аж 16 послуг, а стан гуртожитків ми з вами бачимо…»

На оновлення комунальної сфери у Дніпропетровську цього року запланували виділити мільйон гривень. Частина коштів, як підрахували представники громадських організацій, знову піде на утримання управлінського апарату комунального господарства. Скільки ж реально витратять на ремонт котелень чи латання дірявих труб, можна тільки здогадуватись.
XS
SM
MD
LG