Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Києва зайнялася мером столиці Черновецьким та міністром внутрішніх справ Луценком


Прокуратура Києва розпочала перевірку фактів, викладених у заяві Київського міського голови Леоніда Черновецького щодо інциденту, який стався між ним та міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком після засідання РНБО 18 січня. Про це повідомив прокурор Києва Євген Блажівський.


Прокуратура Києва розпочала перевірку фактів, викладених у заяві Київського міського голови Леоніда Черновецького щодо інциденту, який стався між ним та міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком після засідання РНБО 18 січня.

Про це повідомив прокурор Києва Євген Блажівський.

Він не уточнив, коли саме Л. Черновецький звернувся до прокуратури, однак зазначив, що в ній мер столиці просив надати йому дозвіл на проходження судово-медичної експертизи. Як зауважив прокурор, «кожна людина має на це право, і відповідно за результатами експертизи, буде прийматися рішення».

18 січня Л. Черновецький заявив що «на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, у присутності губернаторів та інших високих посадовців, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, не маючи аргументів у дискусії і втративши контроль над собою, по-варварськи накинувся на мера Києва Л. Черновецького». «Така дикунська поведінка – ганьба для всієї України. Я не дозволю дикунам влаштовувати в столиці і в країні таке «беззаконня» і обов''язково доведу кримінальну справу до кінця. На цього пана (Ю. Луценка) чекає або психлікарня, або в''язниця», – заявив Л. Черновецький.

Після цього Ю. Луценко розповів, що на засіданні РНБО, не називаючи конкретних прізвищ, він говорив про величезну кількість столичної землі, яка незаконно розподіляється Київрадою, і що Генеральна прокуратура України повинна не просто подавати протести на конкретні рішення Київради, а й накладати арешт на ці землі. За словами Ю. Луценка, після того, як усі присутні на РНБО погодились з пропозицією про створення спільних груп з представників ДПУ, МВС і СБУ для перевірки законності відведення земель у Києві, Л. Черновецький заявив: «Луценко, Віктор Андрійович, вимагав у мене землю нібито для міліціонерів, і якщо я не дам, обіцяв заарештувати мого сина».

Ю. Луценко зазначив, що це відверта брехня, і що після закінченню РНБО, коли Президент України пішов, він заявив Л. Черновецькому, що той «брехун і просто падлюка, і так нормальні люди не чинять». «Після цього, – сказав міністр, –пан Черновецький підступно вдарив мене по коліну». У відповідь, за словами Ю. Луценка, він дав Л. Черновецькому ляпаса – «чоловічого, відкритого».

***

«Я не жалкую з цього приводу і вважаю, що це чоловічий вчинок, який має робити кожен, хто хоче жити в чесній державі», – заявив Ю. Луценко у неділю, 20 січня в Івано-Франківську.

«Багато хто з нас у повсякденному житті відчуває як багато лайна і бруду навколо. І ми постійно жаліємося, що ось так пройдисвіти, брехуни і злодії керують нами, а чесні люди якось мовчать. Я вважаю, що на відверту брутальну брехню треба відповідати», – пояснив всій вчинок міністр внутрішніх справ.

«Мова йде не про звичайну брехню під час політичних дебатів, або десь там на вулиці. Мова йшла про засідання конституційного органу – Ради національної безпеки і оборони України, де розглядалося питання земельних афер. І людина, яка має відповідати за повне пограбування столиці України, кидає абсолютно брехливе звинувачення», – зазначив міністр.

«Я вважаю, що мовчати, дивлячись на брехню, досить. Не можна брехати, але не можна і терпіти брехунів», – додав Ю. Луценко.

***

Партія регіонів створить комісію й вимагатиме усунути Юрія Луценка

Партія регіонів ініціюватиме створення спеціальної депутатської комісії для розслідування інциденту між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком та мером Києва Леонідом Черновецьким.

Про це повідомила народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман в інтерв’ю газеті «Хрещатик».

«Ми будемо вимагати усунення Луценка від виконання обов’язків міністра на період роботи цієї комісії», – сказала також Герман.

Водночас інший депутат від Партії регіонів Олександр Стоян висловив думку, що за такий інцидент президент має відправити міністра у відставку.

«Мабуть, тепер стає зрозуміло, чому блок НУНС так поспішає зняти депутатську недоторканність. Коли вони б`ють мера міста, наступними, напевно, будуть бити депутатів. Це приклад демократії по-луценківськи. Президент мав би негайно відправити його у відставку», – заявив Стоян.

Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський назвав цей випадок безпрецедентним явищем. «Якщо це було одноосібне побиття з боку міністра внутрішніх справ, то це просто безпрецедентне явище для будь-якої країни. Має бути зразкове для всіх громадян України покарання», – підкреслив він.

Матеріали до теми:

• Керівник МВС Юрiй Луценко заявив, що не вибачатиметься перед мером Києва Леонiдом Черновецьким i розповів свою версію інциденту
XS
SM
MD
LG