Доступність посилання

ТОП новини

Багатодітну родину з України у швейцарських Альпах допомогли врятувати радіолюбителі


Швейцарські рятувальники в Альпах виявили українку з п’ятьма її дітьми, з них четверо – неповнолітні. Вони намагалися нелегально потрапити до Швейцарії.

Альпи взимку.
Швейцарські рятувальники в Альпах виявили українку з п’ятьма її дітьми, з них четверо – неповнолітні. Вони намагалися нелегально потрапити до Швейцарії.

Як повідомили у прес-службі Міністерства закордонних справ України, 20 січня у швейцарських Альпах (кантон Тессін) на висоті 1200 м над рівнем моря з гелікоптера тессінської рятувальної служби виявили групу осіб, які, як з’ясувалося, є громадянами України.

За повідомленням Посольства України в Швейцарській Конфедерації, четверо з врятованих дітей знаходяться в лікарні м. Лугано. Мати та ще одна дитина госпіталізовані до дитячої лікарні Цюріха.

Шестеро членів української родини, повідомила швейцарська преса, незаконно перетнули кордон з боку Італії у так званій «зеленій зоні» по гірських стежинках. Вони мали намір попросити притулку в Швейцарії. У засніжених горах вони заблудилися і почали замерзати. «Всі були вдягнуті дуже легко, у декого не було навіть взуття», – повідомив представник кантонської поліції.

Сім’ю врятувало лише те, що у старшого сина був мініатюрний радіопередавач, по якому він відправив сигнал «SOS». Першим цей слабенький сигнал зафіксував радіолюбитель в Італії. Він і підключив до пошуків своїх швейцарських колег. Тільки завдяки їхнім спільним зусиллям вдалося точно визначити місце перебування української родини. Рятівники вивезли усіх її членів зі схилів гори Монте Лема на гелікоптері до Луґано. Трьох дітей доставили до лікарні з обмороженнями.

За даними попереднього розслідування, яке проводить поліція швейцарського кантона, матері родини біженців – 47 років, двом її донькам – 10 і 13 років, а трьом синам – 9, 15 і 21 рік.

У телефонній розмові з представниками Посольства України в Швейцарії потерпіла повідомила, що у 2000 році виїхала з України до Угорщини, де проживала разом з дітьми в надії отримати притулок. Після отримання відмови угорських властей у наданні притулку громадянка вирішила прямувати разом з дітьми далі на захід. Оскільки законодавством Європейського Союзу не передбачене повторне подання клопотання про надання притулку в іншій країні ЄС, українка подала відповідне прохання до консульства Швейцарії в Мілані (Італія). Не дочекавшись відповіді, вона вирішила перетнути італійсько-швейцарський кордон, однак її повернули до Італії. Після цього жінка вирішила здійснити перехід через Альпи в обхід прикордонних постів.

За даними Федерального відомства міграції Швейцарії, у разі подання заяви про надання притулку, врятовані українці будуть проживати в одному зі швейцарських міст, де передбачене утримання біженців до прийняття рішення про їх повернення до Італії чи Угорщини або реадмісію в Україну.

Справа перебуває на контролі в Посольстві України у Швейцарії та Департаменті консульської служби МЗС України.
XS
SM
MD
LG