Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ющенко нагадав депутатам про скасування недоторканності


Тетяна Ярмощук Київ, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Скасування депутатської недоторканності має відбутися до канікул. Президент наполягає, щоб депутати проголосували ще на цій сесії.


Віктор Ющенко хоче, щоб внесений до Верховної Ради законопроект щодо обмеження депутатської недоторканності був ухвалений у першому читанні до канікул: «Як про основу національної єдності, ми повинні дбати про наведення порядку у владі, про облаштування справедливого ладу в Україні і гарантування того, що закон таки один для всіх».

«Ознака тоталітаризму»

Втім, представник пропрезидентського блоку, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко вважає: якщо закон один для всіх, то і президент має відмовитися від недоторканності. Що ж до власне законопроекту, то правники зауважують: його назва не відповідає змістові. Кандидат юридичних наук Микола Сірий: «У назві йдеться про обмеження депутатської недоторканності, а за змістом депутатська недоторканність 100-відсотково скасовується. А це ознака тоталітарного режиму». А чи треба винаходити «дубовий» велосипед?

Зважаючи, що для остаточного скасування депутатської недоторканності необхідно 300 голосів, то знайти їх вдасться лише у випадку, якщо й Президент відмовиться від недоторканності, вважає політичний експерт Кость Бондаренко. Сам же факт скасування недоторканності, на думку пана Бондаренка, нічого не змінить: «Україна знову продемонструє, що вона схильна винаходити велосипед, причому не звичайний велосипед, а дерев’яний, якщо не сказати дубовий. Україна вже відзначилася своїми ініціативами щодо імперативного мандату, якого теж немає у практиці жодної європейської країни. Тепер вона ще хоче скасувати повну депутатську недоторканність. Насправді від цього нічого не змінюється. Скажімо, у будь-якого полковника міліції немає недоторканності, але спробуйте хоч когось із них посадити за корумпованість. У нас діє правило кругової поруки, і воно набагато сильніше, ніж будь-яка формально прописана недоторканність». Ухвалення законопроекту, який вносить зміни до Основного Закону, потребує тривалої процедури. Спочатку його необхідно ухвалити простою більшістю. Потім своє слово має сказати Конституційний Суд. А вже далі, для того, щоб цей документ був ухвалений у цілому, за нього має проголосувати конституційна більшість.

Законопроект про обмеження депутатської недоторканності у парламенті зареєстрували у вівторок. Представники ж Партії регіонів Віктор Янукович, Сергій Льовочкін та Олександр Лавринович внесли зміни до закону про статус народного депутата. Згідно з пропонованими змінами, народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку.
XS
SM
MD
LG