Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Італії вирішує: бути чи не бути урядові Проді


Наталка Кудрик Рим, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вкотре насунулися хмари над італійським прем’єром Романо Проді. Сьогодні у нижній палаті парламенту він ставить на голосування вотум довіри до уряду. Чергова криза кабміну виникла після того, як з правлячої лівої коаліції вийшов міністр юстиції і його партія.


З виходом центристської партії «Союз демократів за Європу» урядова коаліція фактично втратила більшість у сенаті – верхній палаті парламенту. Колишній міністр юстиції Клементе Мастелла і його однопартійці мали у сенаті три голоси, які гарантували прем’єру мінімальну перевагу над опозицією.

Напередодні пан Мастелла подав у відставку з посади міністра юстиції через відкриття кримінальної справи щодо корупції, де проходять він і його дружина.

Професор – оптиміст

Глава уряду не здається. Він вирішив перевірити міцність більшості конституційним шляхом: дві палати парламенту мають висловитися щодо підтримки кабміну. Романо Проді під час виступу перед депутатами: «Тепер ви, колеги-депутати, маєте ухвалити рішення і публічно взяти свою відповідальність за нього. Заради цього вас обрали. У парламенті, тільки в парламенті може вирішуватися доля уряду!»

Професор Проді, як називають прем’єра за його наукові досягнення, не перестає дивувати журналістів своїм оптимізмом. Він переконаний, що й цього разу його уряд успішно виплутається з кризової ситуації. Ймовірно, що сьогоднішнє голосування у нижній палаті буде позитивним. Однак вирішальне слово за сенатом, котрий голосуватиме у четвер.

Рецепти виходу з кризи

Опозиція і колишній союзник прем’єра Клементе Мастелла вважають голосування формалізмом і одностайно наполягають на дострокових виборах. Категоричні заяви сенатора Мастелли сприймають як змову з правою опозицією і не виключають його переходу до протилежного табору.

Лідер опозиції С. Берлусконі заявляє, що правоцентристи, попри сварки і розбіжності, готові йти на вибори єдиним блоком: «Я не думаю, що створення технічного уряду було б оптимальним рішенням у нинішній ситуації. Необхідно перегорнути сторінку і повернутися до народу, щоб зменшити прірву між громадянами і політикою. Адже існування такої дистанції очевидне, це підтверджують останні опитування».

Якщо парламент не підтримає кабінет Проді, тоді президент Італії Джорджо Наполітано має визначатися: призначати передчасні вибори навесні чи створити тимчасовий технічний уряд для втілення виборчої реформи, щоб згодом провести вибори за новою системою.

Джерела у президентському палаці натякнули, що глава держави більше схиляється до другого варіанту.
XS
SM
MD
LG