Доступність посилання

ТОП новини

Європейському Союзові потрібен «єдиний європейський історичний простір»?


Єва Поштар Варшава, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня у Європарламенті сформувався комітет, який має на меті вияснити, а потім повідомити країни Заходу про складні проблеми історії 20 століття, зокрема ті, які проходили на території Центрально-Східної Європи. «Спільна історія у спільній Європі» – це провідне гасло групи євродепутатів. Вони вважають, якщо європейський континент прагне єдиного політичного та економічного простору, то треба також об''єднувати національні бачення історії. Чи вдасться в об''єднаній Європі об''єднати історію?


Все почалося із заяви частини депутатів Європарламенту про те, що, мовляв, країни Західної Європи не розуміють історичних подій 20 століття у Центрально-Східній Європі. Йдеться про період Другої світової війни, епоху комунізму, зокрема про договір Ріббентропа-Молотова, анексію Балтійських держав Радянським Союзом. Тому євродепутати-історики створили комісію, до складу якої увійшли представники держав-«новачків» Євросоюзу: Польщі, Литви, Латвії, Естонії та Угорщини.

Щоб не з’явилися «демони у вигляді історичних стереотипів»

Одним із членів історичного комітету Європарламенту є професор історії, євродепутат Войцех Рошковський. На його думку, треба усім європейцям розібратися зі складними проблемами, про котрі свідчить історія 20-го століття. Професор Рошковський вважає, що в історичній науці існує одна істина, хоча, звичайно, можна її коментувати по-різному. Йдеться про те, щоб замовчування складних сторінок історії не доводило до виникнення історичного вакууму, появи у ньому демонів у вигляді історичних стереотипів, наголошує польський євродепутат.

Інший польський історик професор В''єслав Владика у розмові з Радіо Свобода оцінив цю нову «європейську історичну ініціативу» таким чином: «Я вірю, що насамперед буде створений підручник, котрий вміщуватиме основні історичні факти. Це, на мою думку, першочергове завдання. Потім неминучою буде бурхлива дискусія навколо пояснення історичних подій. Це буде природне явище згладжування на європейському форумі гострих кутів національної історії».

Євродепутати з країн Центрально-Східної Європи вважають, що у майбутньому для вивчення складних періодів історії треба створити «Європейський інститут спільної історії». До цього вони мають намір оприлюднювати результати своєї роботи в європейських засобах масової інформації.

«Західна Європа надалі мало знає, скажімо, про Голодомор в Україні»

Польський історик молодого покоління доктор Ґжегож Мотика, який досліджує період Другої світової війни, підтримує ініціативу євродепутатів.

«Думаю, що можна написати єдину історію Європи. Для мене ясно, що у такому підручнику буде якнайширший спектр поглядів, так, щоб у головному руслі історичних подій Європи не пропали факти важливі для історії окремого народу. Це тому, що Західна Європа все ще мало знає, скажімо, про Голодомор в Україні, не знає скільки людського горя заподіяв комунізм», – зазначив Ґжегож Мотика.

Він вважає, що про сталінські репресії в Литві найбільше знають самі литовці. Настав час, щоб вони про це розповіли на форумі Європарламенту, підсумовує польський історик.

Євродепутат професор Войцех Рошковський переконаний у тому, що успіх історичного комітету у справах складних питань історії 20 століття буде своєрідним екзаменом, який складатимуть представники держав та різних політичних фракцій Європарламенту.
XS
SM
MD
LG