Доступність посилання

ТОП новини

360 років від початку Хмельниччини


Віталій Пономарьов Київ, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Хіба в тебе, дурню, немає шаблі?» – саме так, за переказами, відповів ко­роль Речі Посполитої Владислав ІV чигиринському сотникові Богдану Хмель­ницькому, коли той поскаржився йому на утиски з боку влади. 360 ро­ків то­му Хмельницький підняв на Запорозькій Січі козацьке повстання, з яко­го, власне, і по­ча­лася Хмельниччина.

1646 року чигиринський підстароста Данило Чаплинський вчинив наїзд на хутір Суботів, що належав чигиринському сотнику Богданові Хмельницькому. Чаплинський вивіз з хутора коханку Хмельницького Мотрону, а його ма­ло­літнього сина Ос­та­па так побив канчуками, що той невдовзі помер. У по­шуках справедливості Хмель­ницький звертався до суду, ко­ро­ля та Сейму, од­нак безуспішно. Врешті-решт, Чаплинський ві­дібрав у ньо­го Суботів.

Початок повстання

Шабля Богдана Хмельницького. Залізо, дерево, шкіра. Кування, таушування золотом. Розміри: 99,5 х 5,3 см
У жовтні 1647 року Хмельницький був заарештований за зви­ну­ваченням у підготовці повстання і переданий чигиринському полковнику Станіславу Кричевському. Той доводився Богданові кумом і незабаром від­пустив його на поруки. Наприкінці грудня Хмельницький та ще три чи­ги­рин­сь­ких сотники виїхали на Запоріжжя і отаборилися на дніп­ро­во­му ос­трові То­маківці за 60 км на південь від Хортиці. До них почали схо­дитися за­порожці, які так само не хотіли миритися зі сваволею польської влади.

Саме прагненням козаків відстояти свої права пояснював Хмель­ницький причини пов­стан­ня у всіх своїх подальших розмовах із польськими урядовцями: «Я з товариством моїм був дуже ображений, притиснений і скривджений, а справедливості не міг добитися; зібралася б скарг до короля велика скриня, а король хоч би і захотів відновити справедливість, так ніхто його у вас не слухає, тому і казав нам вольності шаблею здобувати».

25 січня 1648 року Хмельницький почав облогу Січі на мисі Микитин Ріг. Її захища­­ли польська залога та козаки Черкаського реєстрового полку, що перебував на королівській службі. Опівночі 30 січня Хмельницький штурмом оволодів Січчю, при цьому реєстрові козаки перейшли на бік повстанців.
XS
SM
MD
LG