Доступність посилання

ТОП новини

«Найгірша криза капіталізму, починаючи від 1930 року» (огляд німецької преси)


Німеччина, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Після «чорного понеділка» світові біржі продовжує лихоманити. Цими днями серйозних втрат зазнав і фондовий індекс найбільшої європейської економіки – німецький DAX. Уряд у Берліні сьогодні офіційно заявив, що знижує прогнози економічного розвитку на цей рік. Не дивно, що увага німецьких коментаторів залишається прикутою до фінансового ринку.

Газета Frankfurter Rundschau радить, що за таких умов краще реально оцінити ситуацію. «Кредитна криза в США, яка цими днями спричинила паніку на світових фінансових ринках, є найгіршою кризою капіталізму, починаючи від 1930 року», – констатує газета Frankfurter Rundschau. Скептично оцінює найближчі перспективи й газета Die Welt. На її думку, навіть несподівано потужне зниження процентних ставок, до чого вдалася Федеральна резервна система США, не допоможе швидко заспокоїти ринки. «Світова економіка опинилася на краю вірогідно найгіршої рецесії повоєнного часу», – пише Die Welt. А вже газета Südkurier не поділяє таких вкрай похмурих прогнозів. «Вірогідність того, що найгірші прогнози виправдаються, є вкрай малою», – вважає видання і пояснює: «Як правило, рецесія триває в США недовго. Федеральна резервна система стоїть напоготові, як досвідчений пожежник, який спеціалізується на приборканні кон’юнктурного вогню».

Тінь кризи над Давосом

Біржова турбулентність не оминула й Всесвітній економічний форум, який у середу розпочався в Давосі. «Побоювання, що кредитна криза в США призведе до світової рецесії, перетворилося на головну тему під час зустрічі в Давосі», – зауважує Süddeutsche Zeitung. Газета цитує економічного радника Роланда Берґера, який відразу після прибуття до Швейцарії, був змушений пояснювати німецьким ЗМІ причини такого біржового землетрусу. «Американці, – таким є його послання, – не розрахували своїх сил, вони напозичали занадто багато грошей, і от тепер ця мильна кулька лопнула», – наводить слова Берґера Süddeutsche Zeitung. На думку економіста, Америці не минути рецесії навіть у тому разі, якщо Федеральна резервна система зменшить процентні ставки до нуля.

Надія помирає останньою

Як наголошує газета німецьких ділових кіл Handelsblatt, останні події, на думку більшості експертів, ще раз засвідчили правильність старого економічного правила: у світі починається нежить, коли США кашляють. Водночас, пише далі газета, більшість німецьких менеджерів, які прибули до Давоса, демонструють оптимізм. Як сказав керівник одного з концернів у розмові з Handelsblatt, німецька економіка добре озброєна на випадок охолодження світової економіки. Передумовою, однак, він назвав швидке ухвалення в США ефективної кон’юнктурної програми. Що ж, без надії тут не обійтися, підсумовує видання.

Матеріали до теми: • Падіння на фондових ринках триває • Давос: результатів не буде без організації – і без іноземних мов • Центральний Банк США призупинив падіння ринків ціною долара
XS
SM
MD
LG