Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко ставить на інвесторів?


Тетяна Ярмощук Київ, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Прем’єр-міністр зустрілася із представниками українського та іноземного бізнесу і пообіцяла революційні зміни у цій царині. Чи вдасться Юлії Тимошенко втілити обіцяне, і якої інвестиційної політики варто очікувати від її прем’єрства?


Проблеми з інвестиціями – один із найсерйозніших закидів урядові Юлії Тимошенко зразка 2005 року. Сьогодні ж вона закликає бізнесменів вносити пропозиції щодо доопрацювання програми діяльності уряду, виступає за створення діючої консультативної ради інвесторів при Кабінеті Міністрів і обіцяє змінити все.

«Багато років вам доводять обставини і чиновники, що в Україні важко щось змінити, що в Україні все так закостеніло, що просто потрібно до цього звикати. Я хочу вам сказати, що ми маємо намір дійсно міняти все. Коли йшла виборча компанія ми з вами підписували такий документ, який називається контракт блоку, який я очолюю з інвесторами. Це була реальна програма дій, яку ми реально хочемо втілити у життя», – заявила Юлія Тимошенко.

Представники бізнесу висловлюють свої пропозиції

Представники ж бізнесу заявляють про готовність співпрацювати з новим урядом і висловлюють свої пропозиції. А для того, щоб Рада інвесторів при Кабміні могла ефективно запрацювати, керівник компанії «Ернст енд Янг» в Україні Олексій Кредісов радить урядовцям для початку визначитися із конкретними цілями цієї ради.

Олексій Кредісов наголосив: «Визначитися із відповідями на такі питання, які макроекономічні, чи мікроекономічні питання хоче дискутувати Прем’єр-міністр у рамках ради інвесторів. Українського чи іноземного інвестора, а може їх симбіоз хоче слухати Прем’єр-міністр? Великий, малий або середній бізнес, а може, і всі разом повинні бути представлені у раді. До речі, якщо ви зараз подивитеся на список цієї ради, там представлений лише великий бізнес».

«Уряд має робити конкретні кроки»

Одна з найбільших помилок попереднього Кабміну Тимошенко – це невдала інвестиційна політика, вважає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко. Тож нині, щоб завоювати підтримку інвесторів, уряд має робити конкретні кроки.

Олександр Рябченко: «Підозри існують ще з 2005 року, коли найбільша з помилок першого помаранчевого уряду була в тому, що інвестори злякалися і інвестування у великих обсягах було припинене. Інвестори від уряду будуть очікувати конкретних кроків, конкретних формулювань, конкретних текстів законопроектів, які уряд буде вносити у Верховну Раду. Якщо уряд буде ставити на розвиток інвестування в Україні, він може одержати підтримку від інвесторів».

Експерти зазначають, що можливості розвитку української економіки на своїй власній базі практично вичерпуються. Тож її майбутнє дуже великою мірою залежатиме саме від вдалої інвестиційної політики.
XS
SM
MD
LG