Доступність посилання

ТОП новини

Немовлята на експорт. Чи справді українські діти зникають з пологових будинків


Марічка Набока, Сашко Лащенко «Є численні випадки зникнення українських новонароджених дітей для незаконного усиновлення – зокрема, в пологових будинках Харкова та Києва». Про це стверджувала в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода швейцарський депутат Рут-Габі Вермо-Мангольд, яка представлятиме сьогодні доповідь на цю тему на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи. Чи справді в українських пологових будинках викрадають малюків?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи може зараз породілля бути впевненою, що у пологовому будинку її немовля не зникне?
Інна, продавець:
- Страшно, але що поробиш. Треба йти до знайомих лікарів, у перевірений пологовий будинок.
Катерина, студентка:
- Думаю, треба бути впевненою в собі й вірити людям. Але всі мої знайомі заздалегідь домовлялися про пологи, доплачували лікарям, щоб бути впевненим, що буде все нормально.
Наталя, продавець:
- Ні в чому не можна бути впевненою. Треба підписувати договір з пологовим відділенням, обов’язково знати лікаря.
Анна, школярка:
- Треба народжувати в тому пологовому будинку, де в тебе є зв’язки. Звичайно, страшно, щоб твою дитину не вкрали!
Олена, економіст:
- Та ніяк застрахуватися неможливо. Я народжувала, мені робили кесарів розтин, як я там знаю, що з тим дитям, якщо я під наркозом.
Незаконні усиновлення немовлят

Ще 2003-го року виник скандал, розголос від якого вийшов за межі України. Мешканка Харкова Світлана Пузикова народила дитину в одному з пологових будинків цього міста. Наступного ранку лікарі повідомили їй, що дитина померла. Однак ані тіла немовляти, ані місця її захоронення рідним не показали. Згодом у Харкові трапився схожий скандал. Саме тоді Україну відвідала для з’ясування обставин того, що сталося, швейцарський депутат Рут-Габі Вермо-Мангольд. Через два роки після свого візиту вона стверджує, що українська влада не зробила нічого для встановлення, чи дійсно в пологових будинках зникають немовлята:

«Україна, а також Молдова й інші країни мають ратифікувати нову Конвенцію про усиновлення дітей. Також слід ратифікувати Конвенцію ООН проти організованої злочинності і Протокол про запобігання торгівлі людьми. Я думаю, Україна усвідомлює, що проблема існує. І я сподіваюсь, що Україна знову проведе розслідування. Так, ми маємо можливість тиснути, але я думаю, що призупинення членства через ці питання не є можливим. Але тиск моніторингового комітету Ради Європи є важливим. Тож я сподіваюся, що Україна виконає роботу у справі захисту дітей від незаконного усиновлення.

Я думаю, що від часу мого візиту до України ситуація там дещо покращилася. Ми зіштовхнулися з цією проблемою в багатьох східноєвропейських країнах. Я також відвідувала Молдову, де ми теж бачили випадки, коли дітей передавали на усиновлення, і ніхто не знає, де ці діти. Але в усіх цих країнах формується свідомість, що ситуацію слід міняти. Я думаю, що зникнення немовлят є фактом, але всі ці країни розробляють нові закони, тому що Рада Європи доклала великих зусиль для боротьби з цією ситуацією».

Кримінальна трансплантація

Зі свого боку, президент Всеукраїнської організації багатодітних, тато п’ятьох синів і доньок Василь Маринченко наполягає: діти зникають, а злочинці намагаються використати їхні органи для трансплантації:

«Це напрацьована система. Не тільки немовлят використовують, але й жертв автомобільних катастроф також. Протягом 6 годин лікарі можуть отримати органи».

Швейцарський депутат Рут-Габі Вермо-Мангольд, хоча і заявляє про можливість зникнення українських новонароджених для незаконного усиновлення, але при цьому виключає можливість використання органів дітей для пересадки:

«Так, деякі журналісти написали, що це робилось для продажу органів. Але я ніколи цього не говорила, неможливо пересадити органи, взяті від немовлят. Я сказала, що ці діти зникли для незаконного усиновлення».

А головний патологоанатом Харківської області Ірина Борзенкова категорично заперечує навіть будь-які припущення про можливість зникнення немовлят із українських пологових будинків:

«Для чого людям з освітою, з головою на плечах лізти в такі справи? Я впевнена, що такого не було, я б таким точно не займалася. Це, я думаю, придумують все, не знаю для чого».

Захист прав матері та дитини

Заступник начальника управління охорони материнства і дитинства Міністерства охорони здоров''я України Валентина Педан констатує, що міністерство робить усе, щоб скандали на зразок харківського не повторилися.

«Все робиться Міністерством охорони здоров’я, є нормативні акти, в яких передбачені сімейні пологи, пологи з партнером. А історія в Харкові – там дійсно народилася мертва дитина, і мамі її не показали. Зараз у нас все передбачено нормативними актами. Дитина одразу після народження має бути разом з мамою. Якщо народилася дитина мертва, то її все дно зразу показують мамі».

Юрист, мати чотирьох дітей Тетяна Монтян радить матерям як відстоювати свої права, якщо є підозри, що їх порушили у пологовому будинку:

«Очевидно, що породілля самостійно захистити свої права не може, тому треба народжувати з близькою людиною».

Українські медики продовжують стверджувати, що причин для переляку в українських матерів немає. Вони можуть сміливо народжувати в усіх пологових будинках України.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG