Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль не допустить гуманітарної кризи в смузі Ґаза


Кирило Булкін Київ, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт заявив учора, що Ізраїль не допустить гуманітарної кризи в секторі Ґаза. Ця заява пролунала на наступний день після того, як десятки тисяч палестинців, що мешкають у цій смузі, ринулись до Єгипету через прикордонну стіну, частини якої перед тим зруйнували бойовики.


Свою заяву ізраїльський прем’єр зробив на конференції з питань безпеки у місті Герцлія. Водночас він дав зрозуміти, що Ізраїль продовжуватиме жорстку лінію стосовно бойовиків: «Ми не допустимо за жодних умов чи обставин, щоб у Ґазі розвинулась гуманітарна криза. Ми не перешкоджатимемо постачанню продуктів для дітей, ліків для тих, хто їх потребує, та палива для закладів, які рятують життя. Однак нема жодних підстав вимагати від нас, щоб ми дозволили мешканцям Ґази жити нормальним життям, коли з їхніх вулиць та дворів летять снаряди та ракети на наше місто Сдерот та інші поселення на півдні».

Чи має Ізраїль нести відповідальність за постачання товарів першої необхідності до Ґази?

Водночас заступник міністра оборони Ізраїлю Матан Вільнай учора дав зрозуміти, що Ізраїль хоче перекласти проблему постачання електрики, води та ліків до Ґази на Єгипет. «Коли Ґаза відкрита для іншої сторони, ми не можемо нести відповідальність за неї», – сказав військовий посадовець.

Однак речник угруповання «Хамас», що контролює смугу Ґаза, того ж дня заявив, що Ізраїль не звільниться від відповідальності, оскільки, за його словами, «смуга Ґаза залишається окупованою територією.

Питання про подальші дії сторін залишається відкритим

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос каже, що після руйнування частин стіни на кордоні Ґази з Єгиптом ситуація є досить складною, адже подальші події показали, що Єгипет не видворятиме палестинців зі своєї території. Марними тепер виглядають і сподівання тих, хто думав, що мешканці Ґази самі повстануть проти «Хамасу». Подальші події, на думку експерта, передбачити важко: «Що робити в цих умовах Ізраїлю, як має поводитись керівництво Палестинської автономії, яке перебуває на Західному березі, як на це мають реагувати США, Євросоюз, яка буде остаточна реакція Єгипту – ці питання залишаються відкритими».

«Хамас» захопив контроль над сектором Ґаза у червні, витіснивши звідти війська президента палестинської автономії Махмуда Аббаса. Наприкінці минулого тижня Ізраїль почав блокаду смуги.
XS
SM
MD
LG