Доступність посилання

ТОП новини

Службовець розорив свій банк майже на 5 мільярдів євро


Сергій Драчук Прага, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Один із найбільших французьких банків «Сосьєте Женераль» повідомив про нечувані втрати. У банку викрили, що один із його рядових працівників ошукав свій банк майже на 5 мільярдів євро.

«Сосьєте Женераль», другий банк у Франції з майже півторасотлітньою історією і сьомий у «зоні євро», втратив 4 мільярди 900 мільйонів євро – це понад 7 мільярдів доларів. Рядовий трейдер – торгівець банківськими активами на фінансових ринках, завдання якого принести своєму банкові зиск, як з’ясували, від минулого року добряче погрався на ризикованих операціях і програв.

Причини, з яких 31-літній француз пішов на це, ще не відомі; у банку вважають, що Жером Кервієль діяв сам і особисто на цьому ніяк не нажився. Але свої збиткові операції він приховував дуже дбайливо, вміло користуючись знанням контрольної системи банку.

Тепер його звільняють і подали проти нього судовий позов. «Полетять» і кілька безпосередніх керівників трейдера.

Подав у відставку й голова правління «Сосьєте Женераль» Данієль Бутон, але її не прийняли. Тоді він покарав сам себе інакше – оголосив, що разом із генеральним директором банку відмовиться від платні за півроку.

«Сосьєте Женераль» має встояти

Сума втрат порівнянна з річним прибутком банку. Але в Банку Франції, національному банку країни, вважають, що «Сосьєте Женераль» переживе нинішню кризу.

Цей банк уже домовився з інвесторами про збільшення свого основного капіталу.

За підрахунками, «Сосьєте Женераль» за 2007 рік усе одно залишиться прибутковим, хоча його прибутки різко впадуть.

А прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон, який нині перебуває в Давосі у Швейцарії, наголосив, що ця справа ніяк не пов’язана з загальною ситуацією на фінансових ринках після американської кредитної кризи.

Не перший банк, не перший трейдер, не перша розтрата

Великомасштабне шахрайство в «Сосьєте Женераль» нагадує цілу низку інших схожих подій. Але, як виглядає, нинішня розтрата наймасштабніша.

Найгучнішим із таких випадків останнім часом був занепад британського банку «Берінґз» у 1995 році. Тоді один із його трейдерів Нік Лісон так само «наторгував» своєму банкові збитків більш як на 800 мільйонів фунтів – тоді це було понад півтора мільярда доларів.

Розорений «Берінґз», один із найстаріших британських банків, який втратив практично всі свої активи, врешті купила інша фінансова установа за 1 фунт. А Лісон, відсидівши років чотири у в’язниці, написав про свої пригоди книжку, що стала бестселером, і за нею ще й зняли кінофільм.

У випадку з «Сосьєте Женераль» акції банку після оголошення про розтрату впали відразу на кілька відсотків. Подейкують, що це додасть активності його головному конкурентові, іншому великому французькому банкові «Паріба», який уже сім років приглядається, як би перекупити «Сосьєте Женераль».
XS
SM
MD
LG