Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи: британська виборча система є «вразливою до шахрайства»


Олекса Семенченко Лондон, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Розслідування Ради Європи встановило, що британська виборча система має лазівки для шахраїв. Найбільше це стосується голосування поштою, яке дає можливості легко зареєструвати фіктивних виборців. Звіт організації, що покликана захищати права людини на європейському континенті, оприлюднено в той час, як у Британії триває судовий процес у справі про виборче шахрайство.


Слідство, проведене Радою Європи, дійшло висновку, що зареєструвати фіктивних виборців під час голосування у Великій Британії настільки легко, що це могла б зробити й дитина. Розслідування було розпочате після скарги депутата британського парламенту від опозиційної Консервативної партії Дейвіда Вілшира, який висловив занепокоєння з приводу виборів до місцевих органів влади у місті Бірмінґемі.

Звіт Ради Європи водночас констатує, що здійснені реформи у галузі виборчих законів відтак закрили деякі лазівки для шахраїв. Британський уряд відреагував на знахідки ПАРЄ, заявивши, що вибори у Великій Британії є «вільними і справедливими».

На лаві підсудних опинилися 7 осіб

Тим часом, якраз тепер у місті Брадфорді, що на півночі Англії, триває судовий процес щодо шахрайства на виборах. Сімох осіб, причетних до Консервативної партії, тобто, саме тієї партії, представник якої став ініціатором розслідування Ради Європи, звинувачено у махінаціях із голосуванням поштою на парламентських виборах 2005 року. Серед них депутат міської ради Шер Хан.

Коли у цій справі було призначене розслідування, Шер Хан через свого речника оприлюднив заяву такого змісту: «Мені абсолютно нічого приховувати. Я згодний цілком співпрацювати з будь-яким слідством. Доти, доки цю проблему не буде повністю врегульовано, а я певен, що так буде, я призупиняю своє членство у фракції Консервативної партії. Але я не припиню в цей час виконання своїх депутатських обов’язків».

Нині проти Хана вже висунуті офіційні обвинувачення у суді.

Після того, як Велика Британія запровадила голосування поштою і за дорученням у 2001 році, в країні було зареєстровано цілу низку підозрілих випадків щодо виборчого шахрайства. Зокрема, суддя у Бірмінґемі, який розглядав справу про муніципальні вибори 2004 року, заявляв, що одержав свідчення шахрайства, що було б ганьбою навіть для «бананової республіки».

Британський уряд закликають навести порядок у виборчій системі

Депутат парламенту Вілсон, який є членом британської делегації до Ради Європи, звинувачує британський уряд в систематичному ігноруванні закликів Виборчої комісії щодо наведення порядку у виборчій системі.

Звіт ПАРЄ вказує на те, що британським виборцям поштове голосування дає змогу легко зареєструватися, не подаючи інформації про рік народження або номер національного страхування. Звіт містить рекомендації щодо того, що цю інформацію слід перевіряти для всіх поштових виборчих бюлетенів, і що це не може бути справою партійних активістів.

У заяві у відповідь британське міністерство юстиції зазначило, що жодна виборча система не може бути повністю, на всі сто відсотків, забезпеченою від усіляких різновидів шахрайства, однак у Британії вживалися і вживають заходи з підвищення безпеки на виборах.
XS
SM
MD
LG