Доступність посилання

ТОП новини

У США створили приватний космічний корабель


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) - У Сполучених Штатах створили принципово новий літак для пасажирських авіарейсів у космос. Його прототип показали у Нью-Йорку.

Ричард Брансон, глава компанії «Вірджин Галактик», з моделлю нового космічного корабля.
Компанія «Вірджин Галактик» виставила у нью-йоркському музеї природничої історії модель космічного корабля небаченої форми. Це, власне, два спаровані літаки. Один слугує ракетою-носієм, але це не ракета, а такий собі, можна сказати, повітряний катамаран. Два його корпуси-фюзеляжі і чотири реактивні двигуни підвішені під одним довжелезним крилом. Під одним крилом, між двома широко розставленими корпусами катамарана-носія, помістили й сам космічний корабель. Він сигароподібної форми з двома короткими крилами та двома стабілізаторами. Літак нагадує шаттл, космічний човник.

Ще одна фантазія стає реальністю

Катамаран-носій піднімається високо у небо, і там корабель відокремлюється від нього, вмикає власний реактивний двигун і продовжує політ самостійно, піднімаючись на висоту понад 100 кілометрів. Це вже космос. Пасажири протягом декількох хвилин відчуватимуть невагомість, милуватимуться земним пейзажем крізь ілюмінатори півметрового радіусу, після чого пілот візьме зворотній курс, щоб повернутися на Землю як планер, з вимкненим двигуном, як це робить шатл.

Випробувальні польоти мають розпочатися невдовзі. Ричард Брансон, відомий підприємець, глава компанії «Вірджин Галактик», каже: «Нас дуже хвилюють можливості цієї системи... Навіть якщо ця система здатна виводити у космічний простір самих лише пасажирів, то мені цього вистачить, тому що з нами зможуть подорожувати тисячі людей...».

На презентації у Музеї природничої історії були присутні близько ста майбутніх пасажирів космічного таксі. Квиток коштує 200 тисяч доларів. Наскільки безпечна така подорож у космос? Авіконструктор Барт Ратан, автор нового проекту, стверджує, що хоча космічна подорож завжди пов''язана з ризиком, але політ на його дітищі у сотні разів безпечніший від нинішніх космічних рейсів.

На думку Брансона, це може привести до орітальних польотів, до появи готелів у космосі, до будівництва маленьких космічних кораблів, здатних облітати місяць... За сто років людство почне заселяти інші планети.

Це звичайно, поки що фантазії, але ж і сучасним космічним польотам, і спорудженню Міжнародної орбітальної станції передував Жюль Верн з його фантазіями.
XS
SM
MD
LG