Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську дівчат із притулку вчитимуть дизайнові


Галина Добош Івано-Франківськ, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – При майстерні Івано-Франківської галереї «Оле-Тур» відкрили школу дизайну. Це не бізнес-проект, бо тут учитимуть дівчат із притулку для неповнолітніх.

Лілія, Вікторія, Іванка, Наталя, Оксана і Люба вже займалися в майстерні галереї «Оле-Тур» із дизайнерами, які за віком від них не набагато старші. Такі своєрідні репетиції показали, що вони мають нахил до творчості. На перше заняття школи ці шестеро дівчат прийшли у супроводі психолога Оксани Василик.

«Це найдоросліші дівчата, що є в притулку. Є такі, що з районних центрів, є дві з Росії, дві з Івано-Франківська. У них гарно виходить. Аплікації, квіти робили. Вони цього хочуть, їм це подобається», – каже психолог.

Нещодавно в магазині-галереї «Оле-Тур» відбулася акція «Любов + тепло = Різдво». На «ялинці благань ангелів» висіли паперові ангелики, на яких діти з інтернату і притулку писали свої бажання.

Завдяки цій благодійній акції понад 50 дітей отримали подарунки від місцевих підприємців. Тоді ж у власниці галереї Ірини Олексюк виникла ідея школи дизайну.

Найкращий подарунок – дати майбутнє

«Не потрібно лишень подарунків, це не вихід. Це вихід на якийсь момент радості, але радість цих дітей може бути більшою і глибшою, якщо дати їм упевненість у собі, якщо вони бачитимуть результати, що щось зробили своїми руками. Ці дівчатка схоплюють за лічені хвилини. Ця школа відкрилась для того, щоб працювати, спілкуватись і щоб ми мали можливість любити дівчаток», – каже Ірина Олексюк.

У притулку для неповнолітніх діти живуть до трьох місяців. Потрапляють сюди з різних причин, спільне хіба одне – вони з неблагополучних родин.

Ірина Олексюк каже, що добрих людей довкола багато: «таксист не бере гроші, генерал запрошує подивитись, як займається „Беркут“, на базарі додали безплатно 2 кілограми мандаринів» – це коли дізнаються, для кого.

Це може стати вибором фаху

У школі дизайну дівчат учитимуть робити композиції з квітів, оформляти подарунки – з надією, що в майбутньому це може стати їхнім фахом. На перше заняття запросили завідувача кафедри образотворчого мистецтва Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидата мистецтвознавства доцента Богдана Бойчука.

«Думаю, що більшість захоче бути дизайнером. Це чудова гарна спеціальність, де діти можуть отримати моделювання одягу, графічний дизайн, інтер’єру, образотворчий, іконопис. Оцей початок, відкриття цієї школи – воно дасть їм майбутнє», – сподівається мистецтвознавець.

Віка в притулку живе і вчиться вже місяць. Чому потрапила сюди, не хоче розповідати. Та зі школою дизайну пов’язує свої надії на майбутнє.

«Ми робили коробочки, бантики всякі робили. Казали, що виходить. Хочу вступати на дизайнера в Інститут мистецтв. Дуже хотіла б», – каже Віка.

Через два місяці вирішуватиметься подальша доля Віки. Але вона з Івано-Франківська і тому сподівається, що й надалі відвідуватиме школу дизайну при магазині-галереї «Оле-Тур».
XS
SM
MD
LG