Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина хоче парламентських слухань із питань моралі, духовності та якості українського інформаційного простору


Валентина Одарченко Рівне, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Громада Рівненщини виступила з низкою законодавчих ініціатив стосовно подолання проблем моралі та бездуховності. Їх озвучили на загальнообласних громадських слуханнях, котрі впродовж двох місяців тривали у всіх районах.

У приміщенні Органного залу в Рівному, де підбивали підсумки слухань, ніде яблуку впасти. Громада і влада обговорюють, як вони кажуть, кричущі факти нищення суспільної моралі та молодіжної злочинності і констатують: багато чого можна було б змінити, якби на те існували відповідні закони, або ж якби чинні закони… виконувались.

Скажімо, депутат Рівнеради Віталій Шабунін продемонстрував правоохоронцям, котрі сиділи у залі, порножурнал, куплений у звичайному кіоску за 50 метрів від Органного залу. І вголос сказав те, що, на його думку, мало б започаткувати серйозне розслідування: «Оперативна інформація: Рівненщина постачає амфетаміни усій західній Україні…»

Ініціатива слухань пішла від обласної депутатської комісії з питань духовності, культури та соціальної політики після поширення в інтернеті відео місцевого виробництва, яке сприйняли як блюзнірське: його «герої» збиткувалися над перехожими, хизувалися власними неподобствами, здійснювали відверту наругу над пам’ятником Уласові Самчуку в самому центрі Рівного тощо. Той фільм вкотре подивилися всі разом – тобто разом із віце-прем’єр-міністром Іваном Васюником.

Васюник же вважає: масове поширення такої «продукції» – результат бездіяльності попередніх урядів: «Є згідно з законом визначене місце спеціальної урядової комісії, яка називається „комісія з питань суспільної моралі“, але яка впродовж останніх років практично не працювала».

Окрема тема – боротьба з так званим «спамом», 80 відсотків якого містить порнографічну продукцію. Захист від «спаму» через державні програми вже здійснюють чимало західних країн, бо подібна продукція , як зауважив віце-прем’єр, – це «насильство над свободою людини, яка має право вибору, якою інформацією користуватися, а якою – ні».

У Рівному хочуть контролю за інтернетом і обмежень на рекламу алкоголю й тютюну

Із тим, що вважають порушеннями у сфері суспільної моралі, намагаються боротися, але не завжди вдало. Рівнерада кілька разів забороняла зовнішню рекламу тютюну і алкоголю і… програвала суди – через те, що обмеження такої реклами не зазначені в Законі «Про рекламу», розповів керівник міського управління у справах молоді та спорту Андрій Міщеня, – «незважаючи на те, що ми розповідали в суді про Конвенцію захисту прав дитини, яка є вищою, ніж законодавство України…».

У Рівненській міськраді далі категорично стоять на своєму: зовнішня реклама спиртних напоїв і тютюну повинна бути повністю заборонена.

Окрема тема – ігрові автомати. Як повідомила ініціатор слухань Галина Кульчинська, більшість опитаних мешканців області – за винесення подібних закладів повністю за межі населених пунктів.

На її думку, сьогодні місцеві ради позбавлені «основного інструменту, який міг би допомогти їм швидко навести порядок на своїх територіях»: «Цей інструмент – адміністративні покарання і штрафи, розміри яких сьогодні встановлює Верховна Рада України».

Підсумкове обговорення вилилось в узагальнені підсумки та вимоги громадян, оформлені у зверненні до Верховної Ради та уряду. Зокрема, рівняни вимагають ухвалити нормативні акти, які врегулюють діяльність залів ігрових автоматів; розробити і запровадити нову систему критеріїв для оцінки теле- та кінопродукції; законодавчо закріпити механізм контролю за обігом інформації в інтернеті. З цього приводу вони закликали провести парламентські слухання та впорядкувати український інформаційний простір.
XS
SM
MD
LG