Доступність посилання

ТОП новини

Блокада замість законотворчості


Тетяна Ярмощук Київ, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Черговий парламентський провал: сьогоднішній похід народних обранців під купол Верховної Ради знову дав нульовий результат. У відповідь на блокаду опозицією трибуни спікер вирішив не закривати сесію.


Блокада замість законотворчості: як і минулої п’ятниці, сьогодні представники Партії регіонів розпочали парламентський день із блокування трибуни та президії. Тепер регіонали вимагають проведення всеукраїнського референдуму не тільки щодо членства у НАТО, а й стосовно приєднання України до Плану дій щодо членства в Північноатлантичному союзі.

Під час консультацій лідери коаліції та опозиції консенсусу чи компромісу не знайшли. Як результат, Арсеній Яценюк заявив, що він не має намiру закривати першу сесiю.

«Сесію закривати я не буду, бо не маю на це законних підстав. У зв’язку з тим, що в нас зареєстровані і перебувають на розгляді в комітетах близько 800 законопроектів, я звернувся до голів фракцій і керівників комітетів із настійливим проханням подалі продовжувати роботу парламенту не в залі засідань, а в комітетах для того, щоб ми сформували порядок денний другої сесії українського парламенту», – сказав він.

Сесію таки треба закрити?

Таке рішення Голови Верховної Ради обурило опозиціонерів. На переконання головного українського комуніста Петра Симоненка, спікер не повинен був цього робити.

«Це просто вільне трактування і особиста точка зору, а не рішення Верховної Ради. Верховна Рада сьогодні повинна була за попереднім рішенням звершити першу сесію, завершити офіційним закриттям і визначитися, що вже 5 лютого, відповідно до Конституції, ми збираємося на наступну сесію», – вважає він.

Тож що тепер робитимуть парламентарі: підуть відпочивати чи продовжуватимуть працювати? Заступник міністра юстиції, бютівець Євген Корнійчук схильний до першого вибору.

«Безумовно, засідання має бути закрите. Голова парламенту має визначити новий час для проведення нового пленарного засідання. Після того, як погоджувальна рада визначить час, Голова Верховної Ради мусить зібрати парламент на чергове засідання», – каже він.

Опозиції воює не проти НАТО, а за посади

Ситуація, яка сьогодні склалася у парламенті, штучна, переконаний політичний експерт Кость Бондаренко. Навряд чи питання НАТО викликало б таку бурхливу реакцію представників опозиції, переконаний він.

«У даній ситуації питання НАТО є лише димовою завісою для інших питань. Важливішими для опозиції є питання, які, без сумніву, зараз ведуться з Секретаріатом Президента щодо кадрових призначень. Опозиції дуже б хотілося утримати за собою питання Генерального прокурора і голови Антимонопольного комітету. І саме цим продиктовані їхні дії. А питання НАТО – це лише димова завіса», – переконаний експерт.

Сьогоднішнє засідання мало б бути останнім перед парламентськими канікулами. Після цього народні обранці пішли б на двотижневий відпочинок.

Раніше депутати вирішили продовжити засідання до 25 січня, щоб вирішити кадрові питання та розглянути цілу низку законопроектів.
XS
SM
MD
LG