Доступність посилання

ТОП новини

Богатирьова в Москві. День перший


Тетяна Ярмощук Київ, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Перший великий візит на великій новій посаді. Сьогодні секретар Ради нацбезпеки та оборони Раїса Богатирьова вирушить до Москви. Мета – підготовка візитів на рівні міждержавної комісії Ющенко – Путін. Як експерти оцінюють перспективи пані Богатирьової і чого варто очікувати від цього візиту?


Раїса Богатирьова їде до Москви у рамках підготовки візиту Президента Віктора Ющенка, який запланований на 12 лютого. Так, принаймні, пояснює свою поїздку сама Секретар РНБО.

Попри чутки й припущення, які клубочаться навколо поїздки Раїси Богатирьової до російської столиці, це річ цілковито рутинна, каже політичний експерт Петро Бурковський.

«Зараз зовнішня політика повністю контролюється Президентом. І будь-які кроки, візити, повинні узгоджуватися з ним. Усі питання стратегії проробляються на Банковій. Відповідно, якщо будуть ухвалені якісь стратегічні рішення, тактикою їхнього втілення буде займатися Кабінет Міністрів зі спільним контролем Секретаріату Президента. Порядок такий передбачений регламентом Міждержавної комісії Ющенко – Путін, що всю підготовчу роботу виконують секретарі відповідних рад», – нагадує експерт.

Москві все одно, але Богатирьова краща

До Богатирьової Кремль ставиться «так само», як і до Тимошенко – тут «принципової різниці немає», зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода російський політолог Станіслав Белковський. Втім, на його думку, до будь-якої особи в сучасному українському політикумі Кремль ставиться набагато краще, ніж до Ющенка та його безпосереднього оточення.

«Тому Богатирьову Ющенко надсилає замість себе, і це правильний вибір з тактичного погляду в цій ситуації. Безумовно, якби Віктор Ющенко відправив до Москви керівника свого Секретаріату Віктора Балогу, тоді б вони обов’язково програли Юлії Тимошенко цю боротьбу і втратили ініціативу. Вибір Раїси Богатирьової як перемовника від імені Ющенка є непоганим рішенням», – вважає російський політолог.

Візит триватиме три дні. Можливо, вже сьогодні ми знатимемо, чому пані Богатирьова поїхала до Москви раніше, ніж пані Тимошенко, яку інтригу для внутрішньоукраїнської політики містить цей візит і що означатиме він для українсько-російських відносин.
XS
SM
MD
LG