Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єрська теза – президентська антитеза. Хто забезпечить українців доступним житлом?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Кабмінівський оптимізм – секретаріатський песимізм. Юлія Тимошенко обіцяє, що найближчим часом українці зможуть отримувати дешеві кредити на житло. Тоді як у президентському Секретаріаті вважають це малоймовірним. Чи варто українцям очікувати дешевих кредитів на тлі світової кредитної кризи? І наскільки обіцянки політиків є реальними?


Нині Кабінет Міністрів та Секретаріат Президента вирішили повправлятися в обіцянках про доступне житло. Юлія Тимошенко заявила, що найближчим часом Кабінет Міністрів візьметься за проблему кредитування соціального житла. Пані Тимошенко пообіцяла, що українці зможуть отримувати кредит на 25-30 років і річні відсотки при цьому не перевищуватимуть 4-6%. До того ж, без першого внеску. За словами керівника уряду, це не ляже на плечі банків. Проблема розв’язуватиметься Державною іпотечною установою, яка була створена чотири роки тому. Натомість у Секретаріаті Президента критикують урядову програму іпотечного кредитування, а зниження ставок до 4-6% вважають нереальним. Однак пропонують свою програму будівництва соціального житла.

Заступник керівника Секретаріату Президента Олександр Шлапак заявив: «Ми бачимо три категорії житла. Житло, так зване «соціальне», яке буде будуватися виключно за кошти держави. Для пенсіонерів, для інвалідів, для людей з дуже низьким достатком, які все одно не зможуть взяти позику в банку і ніколи її не повернуть. Верхня – це елітне житло. Тобто, комерсанти, які спроможні побудувати собі житло там, де вважають за потрібне, і таке, як хочуть. І, нарешті, середній прошарок, і саме про нього йдеться, — це доступне житло».

«В економіці диво трапляється, але дуже рідко»

А от експерти кажуть, що чудеса бувають у казках і дуже рідко – в економіці. На думку фінансового аналітика Ігоря Шпака, сьогодні знизити кредитну ставку до 4-6% не реально.

«Фінансова і бюджетна системи мають прожити кілька років для того, щоб, задекларувавши мету 4-6%, іти до неї, і, на жаль, іти впродовж кількох років. Це не може трапитися сьогодні. На жаль, в економіці диво трапляється, але дуже рідко. І я боюся, що сьогодні кредити під 4-6% річних тотожні бюджетному фінансуванню української експедиції на червону планету», – зазначив Ігор Шпак.

Дуже малоймовірно, що найближчим часом українці зможуть отримати дешеві кредити, вважає також і економіст Олександр Пасхавер. Однак, якби уряд і справді вирішив реалізувати свій проект, це було б надто ризиковано.

Олександр Пасхавер: «Перше питання. Звідкіля взяти кошти, щоб давати такі низькі кредитні ставки? Зрозуміло, що це може бути тільки за рахунок бюджету. Тоді ми матимемо ще більше навантаження на бюджет, і ще більші інфляційні очікування. Якби це було б, це було б дуже ризиковано. Мені здається, що це малоймовірно. І це заспокоює. Але якби це дійсно робилося, це був би надто великий ризик».

Ситуацію погіршує і світова кредитна криза. За цих умов президентська антитеза на урядову тезу може призвести до такого собі синтезу – до тотального розчарування в політиках, наприклад.

Матеріали до теми: • Секретаріат Президента стурбований Тимошенко (Аналіз)
XS
SM
MD
LG