Доступність посилання

ТОП новини

«Амбулаторне» навчання. На Дніпропетровщині через проблеми з опаленням не працює сільська школа


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 28 січня 2008(RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині, у селі Червоний промінь, уже впродовж двох місяців не працює місцева середня школа. Ремонт теплопостачальної мережі затягнувся. Відтак менші діти тепер змушені навчатись у пристосованому приміщенні сільської амбулаторії, а старші – взагалі аж у райцентрі, що за 15 кілометрів.

Пофарбована підлога, новенькі, але холодні батареї, паморозь на вікнах. Червонопромінська середня школа більше нагадує крижане королівство. 130 учнів мали щастя посидіти на уроках тут тільки на початку навчального року. Коли стало холодно, дітей то відправляли на канікули, то переводили на режим «домашнього» навчання: вчителі збирали їх тільки на консультації. Батьки школярів обурені: які знання із такою системою?

– «Хочуть, щоб наші діти були неосвічені і дурні. Все».

– «Щороку у нас ремонтують котельню, і щороку у нас отаке от. Торік діти теж періодично не вчилися».

«Починати треба було ще з літа»

Ремонт шкільної теплопостачальної мережі триває вже понад два місяці. Навчання для тридцятьох учнів початкових класів сяк-так організували – в сільській амбулаторії. Вчителька Ольга Шиян приводить своїх вихованців до школи раз на день – до їдальні. Через холод снідають прямо у пальтах та шапках.

Ольга Шиян: «Починати треба було ще з літа. Дуже довго їздили до Києва, вибивали кошти. А почали ремонтні роботи вже у листопаді».

Старшокласникам червонопромінської школи поталанило ще менше, ніж першачкам. Їх возять на уроки до райцентру, а це понад 15 кілометрів тільки в один бік. Два шкільні автобуси не вміщають усіх дітей, відтак їздять класи по черзі, через день. Директорка школи Валентина Ткаченко заспокоює – навчальний процес налагодили, і вже це добре.

Валентина Ткаченко: «Основні предмети ми вичитуємо, я не думаю, що страждає навчальний процес. Котельня вже готова, газ підключений, залишилось тільки зробити ремонтні роботи всередині самого приміщення».

Винних у тому, що опалювальну систему в школі не полагодили вчасно, не знайдеш. У Криничанській райдержадміністрації кажуть: причиною всьому складна процедура тендеру, через неї затягнули з початком ремонтних робіт. Раніше районна влада запевняла, що діти сядуть за парти у рідній школі до нового року, тепер термін інший, теж розпливчатий – «у найближчі дні».

Заступник начальника районного відділу освіти Юлія Мірошниченко з цього приводу сказала: «Роботи ведуть, і планується, скоро будуть завершені, повішені всі батареї, радіатори. А коли реально діти почнуть навчатись, я не можу вам цього сказати».
XS
SM
MD
LG