Доступність посилання

ТОП новини

Італія на роздоріжжі: дострокові вибори чи перехідний уряд


Наталка Кудрик Рим, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В Італії завершуються консультації президента країни з лідерами політичних партій щодо виходу з урядової кризи. Минулого четверга прем’єр-міністр Романо Проді подав у відставку, отримавши вотум недовіри у верхній палаті парламенту. Політичні оглядачі і керівники партій прогнозують два шляхи розв’язання кризи: негайні дострокові вибори до парламенту або ж створення перехідного уряду реформаторів.

Передостанній день консультацій, а світло в кінці тунелю навіть не жевріє. Провідники парламентських партій після зустрічі з главою держави у палаці Квірінале оприлюднюють заяви для преси: жодних несподіванок – позиції політичних сил були відомі напередодні прогнозованої кризи. З точки зору репортерів, ситуація приблизно така: хто в ліс, хто по дрова, головне – зберегти свій мандат у парламенті.

Каменем спотикання стала виборча система

У заплутаній італійській ситуації каменем спотикання стала виборча система. Представники усіх політичних гілок переконані, що чинний закон про вибори недосконалий. Завдяки низькому прохідному бар’єру до парламенту потрапляє багато партій, нині їх щонайменше 20. Пропорційна система розподілу мандатів не дозволяє створити міцний уряд, бо дрібні парламентські фракції дестабілізують роботу кабміну. Це, власне, і стало основною причиною падіння лівоцентристського уряду Романо Проді.

Про виборчу реформу йшлося упродовж 20 місяців роботи кабінету, але консенсусу так і не досягли. Момент істини настав тепер. Лівоцентристи не зацікавлені у передчасних виборах на основі старого закону. Секретар Партії комуністичного відродження Франко Джордано з цього приводу сказав: «Ми запропонували президентові створити тимчасовий уряд, щоб розблокувати виборчу проблему. Але за будь-якого закону ми виступаємо за те, щоб усі ліві сили йшли на вибори разом».

Лідер правої опозиції Сильвіо Берлусконі та його прибічники звинувачують опонентів у затягуванні часу і наполягають на позачергових виборах, бо впевнені, що за нинішніх обставин вони на коні, тому перемога буде за ними. Якщо не вибори, тоді народ вийде на майдан, пригрозили ультраправі.

Однак права партія об’єднаних християнських демократів на чолі з П’єрфердінандо Казіні зайняла окрему позицію: «Італія опинилася на колінах, країні потрібен уряд миротворців за участю відповідальних осіб від право- і лівоцентристів. Якщо такий варіант неможливий, тоді вибори негайно! Але коли вибори відбудуться вже у квітні при чинному уряді, необхідно внести до нинішнього виборчого закону поправку стосовно того, що депутатів обиратимуть виборці, а не лідери політичних сил».

Проді запропонував перехідний уряд без нього

Романо Проді висловився за перехідний уряд для втілення виборчої реформи, яка покликана підвищити прохідний бар’єр для партій, але цей уряд очолюватиме не він. Сам екс-прем’єр вирішив спрямувати зусилля на виховання онуків.

За опитуванням інтернет-сайту газети «La Repubblica», 72% читатів підтримують створення тимчасового уряду, тоді як 24% бачать вихід лише через дочасні парламентські вибори. Який шлях обере президент Джорджо Наполітано, стане відомо впродовж наступних двох днів.
XS
SM
MD
LG