Доступність посилання

ТОП новини

Росія може видати Могилевича США. Україна відчує на собі удар світової фінансової кризи (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує обговорювати досить несподіваний арешт у Москві ймовірного кримінального авторитета Семена Могилевича. Деякі оглядачі не виключають, що Росія може видати Могилевича Сполученим Штатам, де його вже давно розшукувала поліція. У багатьох європейських виданнях продовжують друкувати прогнози фахівців щодо можливого негативного впливу світової фінансової кризи на країни Східної Європи, включно з Україною.

Інформуючи про арешт Семена Могилевича російським правосуддям, впливова лондонська «Файненшел Таймс» не виключає, що «Росія вперше готова видати свого громадянина Сполученим Штатам Америки». Газета дивується, чому саме тепер російська міліція заарештувала 61-річного Могилевича, адже він давно проживає в околицях Москви, незважаючи на розшук його в усьому світі. «Файненшел Таймс» резюмує з посиланням на американських експертів, що вагому роль у затриманні у Москві Могилевича «відіграла його ймовірна участь у загадковому енергетичному бізнесі». Американці, як пише лондонський часопис, обвинувачують Могилевича, народженого в Україні, в «організованому шантажі, страховому обмані та у відмиванні грошей». «Файненшел Таймс» інформує про те, що Могилевич лише в Росії використовував 12 різних прізвищ. Деякі країни, зокрема Угорщина, вже оголосили, що заарештований, попри наявність у нього їхніх паспортів, не отримував у них громадянства. «Файненшел Таймс» не виключає, що й російський паспорт Могилевича виявиться фальшивкою і Москва не матиме формальних підстав відмовити ФБР у видачі підозрюваного до США, тим більше, що майбутній президент Росії Дмітрій Медведєв анонсує новий, нібито прозахідний курс Кремля.

«Інвестори ставляться обережніше до колишніх комуністичних країн»

Та ж «Файненшел Таймс» пише у вівторок, що світова фінансова криза вдарить також і по країнах Східної Європи. Газета наводить слова головного економіста Всесвітнього банку Пардіпа Мітри, який наголошує, що «ці країни відчують удар на собі, вони ніяк не зможуть його уникнути». Лондонське видання зазначає, що вже сьогодні інвестори ставляться обережніше до колишніх комуністичних країн, бо тут явно видно, як зростають втрати фінансування. «Файненшел Таймс» наводить дані різниці у відсоткових ставках отримання і надання п’ятирічних кредитів (що вважається мірою ризику), яка для Чехії, наприклад, збільшилася з липня 2007 року на 26 базових пунктів, для Польщі – на 44, а для України і Сербії ця різниця зросла аж на 151 базовий пункт. Банкіри кажуть у зв’язку з цим про «переоцінку ризиків» і зростання вартості кредитів у тих країнах, котрі вважають найбільш вразливими для зовнішніх потрясінь. «Файненшел Таймс» пише, що Україна має «приховані загрози фінансовій стабільності», як, наприклад, «непрозорий енергетичний бізнес» та інші, які можуть бути не менш небезпечними для економічної стабільності української економіки, ніж світова фінансова криза.
XS
SM
MD
LG