Доступність посилання

ТОП новини

Експеримент із закордонними паспортами на Львівщині: мрії та реалії


Галина Терещук Львів, 29 січня 2008 ( RadioSvoboda.Ua ) – Уже з 30 січня на Львівщині розпочинають експеримент щодо термінової видачі закордонних паспортів. Про це повідомив на останньому брифінгу начальник Головного управління МВС у Львівській області, генерал-майор Василь Пісний. Про це ж раніше заявляв і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Однак, як з’ясувало Радіо Свобода, реально ситуація з отриманням закордонних паспортів виглядає дещо по-іншому, аніж це собі уявляють керівники міліції.


Опів на десяту ранку в Личаківському районному відділі громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС області, (ВВІР у народі), у черзі стоять близько 20 осіб. Усі з документами для здачі на закордонний паспорт, продовження чи для оформлення дитячого проїзного документа. Люди тісняться у холодному, напівтемному, брудному приміщенні, яке не опалюється і сісти можуть лише 7 осіб.Понад три години доводиться бути на ногах, біля дверей, щоб не пропустити ані здачу документів, ані своє прізвище.

Чимало людей з’ясували, що не оплатили страховий платіж, а це 50 гривень, який запровадили з нового року. Для чого і що це дає, ніхто не пояснює, як і призначення інших 4 платежів. Із оголошень на дверях на клаптиках паперу взагалі мало що зрозумієш. Хоча коштує новий закордонний паспорт немалі гроші – майже 260 гривень. Люди, кажуть, що за свої гроші до них ставляться гірше, аніж до худоби.

– Звичайно, порушення прав людини, але це на кожному кроці і вже як «комфорт».

– Поки ми розібрались із квитанціями, нічого не збагнеш. Що таке ГІРФО, ГУДКУ. Ніхто нічого не пояснює. Немає людини, яка б вивісила зразки, як заповнювати, вони на різних стендах різні. Два дні оплачували, віддали щойно документи і чекаємо.

– Закордонний паспорт дитини. Тут написано, що він коштує 15 гривень. Насправді це не так. Вони дають дві вкладки на дві поїздки і я знову виробляю все, вклеїти дитину у паспорт. Знову нотаріус, я загалом заплатила вже 400 гривень.

Львівська влада у ВВІРах не буває

Виглядає на те, що керівництво ні Львівщини, ні правоохоронних органів не знають, що діється у ВВІРах. Адже їм не доводиться стояти у довжелезних чергах.

Про експеримент щодо термінової видачі закордонного паспорта на Львівщині від 30 січня, за більшу оплату люди кажуть: «У нас уміють показити фокуси на двох людях і то з близької родини».

Нові розцінки за термінове виготовлення паспорта й досі невідомі

Новопризначений начальник Львівського обласного управління міліції генерал Василь Пісний обіцяв на брифінгу, що шукатимуть ліпші приміщення для ВВІРів, і таки розпочнуть з 30 січня швидше видавати закордонні паспорти. Однак нові розцінки невідомі, повідомив Радіо Свобода речник керівника міліції Денис Харчук.

Згідно з експериментом, люди, які мають гроші, зможуть отримати закордонний паспорт за 1 або 5 днів. А та більшість, яка стоїть у черзі з оплаченими квитанціями на 260 гривень, і далі чекатиме на новий паспорт по 3-4 місяці.
XS
SM
MD
LG