Доступність посилання

ТОП новини

Шпигунський скандал між Латвією та Росією може мати негативні наслідки для низки латвійських посадовців


Людмила Пилип Рига, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Шпигунський скандал, в результаті якого Латвія вислала російського дипломата Александра Рогожина, а Росія у відповідь латвійського Петеріса Подвінскіса, отримав внутрішньополітичний резонанс у Латвії. За словами представників спецслужб країни, окремі латвійські посадовці мали контакти з висланим російським дипломатом, діяльність якого загрожувала державним інтересам Латвії.


За даними латвійських структур безпеки, в Латвії нелегально діють представники двох російських спецслужб – Служба зовнішньої розвідки та Головне управління розвідки Генерального штабу збройних сил Російської Федерації. Згадані структури цікавляться інформацією про політику безпеки Латвії, участь країни в міжнародних військових навчаннях та іншими державними таємницями. Про це в інтерв’ю латвійській газеті Latvijas Avize розповів представник Бюро із захисту Конституції Латвійської Республіки, який висловив бажання залишитися анонімним. Він повідомив про те, що з Александром Рогожиним, який нещодавно був висланий з Латвії, співпрацювала низка латвійських посадовців.

Згадана публікація викликала широкий резонанс у Латвії. Президент Валдіс Затлерс зазначив, що Латвія завжди була в центрі уваги іноземних спецслужб:

«Рига, з огляду на своє географічне положення, в усі часи була привабливою для іноземних шпигунів, і з цим слід рахуватися. Тому у латвійських спецслужб роботи не бракувало, і вони повинні адекватно реагувати на різні інциденти».

Прес-секретар бюро із захисту Сатверсме (Конституції Латвії) Івета Маура повідомила, що мета інтерв’ю представника Бюро – поінформувати суспільство про діяльність спецслужб Латвії, а також попередити латвійських мешканців про наслідки співпраці з розвідувальними службами.

Російський дипломат купував потрібну йому інформацію за гроші

У свою чергу міністр внутрішніх справ Латвії Марек Сеглиньш повідомив, що висланий російський дипломат купував потрібну йому інформацію за гроші. За його словами, прізвища латвійських посадовців, яка мали контакти з висланим російським дипломатом відомі, і конкретне рішення щодо них ухвалять після засідання Комісії Саейму Латвійської Республіки з національної безпеки.

Що ж очікує посадову особу, яка розголошує державну таємницю?

«У загальній практиці прийнято, що у таких випадках порушується кримінальна справа проти підозрюваного, який передав будь-яку інформацію іноземному дипломату. Ту інформацію, яку слід зберігати, а не поширювати», – повідомив колишній керівник Бюро із захисту Конституції Латвії Лайніс Камалдиньш.

Колишній міністр оборони Латвії, а нині депутат Європарламенту Гіртс Валдіс Крістовскій не здивований заявою про можливий зв’язок латвійських посадовців з російськими спецслужбами:

«У тому, що Росія цікавиться Латвією і що Росія проводить тут розвідувальні заходи, немає нічого дивного. Тому у нас створені служби безпеки, завдання яких виявляти незаконне отримання інформації іноземними спецслужбами від латвійських посадовців. Слід зауважити, що час від часу такі події відбувалися. Коли я був міністром оборони, то за згадану провину я звільнив низку посадовців», – зазначив євродепутат.

Російські спецслужби ведуть активну діяльність не тільки в Латвії. Шпигунські скандали були і в Литві. Зокрема, у 2002 році російські спецслужби цікавила приватизація литовських енергетичних підприємств, у 2004 році – подробиці відставки колишнього президента Литви Роланда Паксаса, а в 2006 – російський дипломат робив спробу вплинути на офіційну позицію Литви щодо Грузії.

Матеріали до теми:

• Росія висилає латвійського дипломата в відповідь на висилку свого з Латвії • У Латвії оголосили ім’я висланого російського дипломата • Латвія висилає російського дипломата
XS
SM
MD
LG