Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ очікує «соціального вибуху» – через шестикратне подорожчання плати за оренду землі


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 29 січня 2008 RadioSvoboda.Ua – Через шестикратне подорожчання плати за оренду землі Дніпропетровськ опинився на межі «соціального вибуху». Таку заяву зробили місцеві бізнесмени, які входять до Асоціації промисловців та підприємців. З нового року в Україні набули чинності нові, утричі вищі ставки орендної плати, їх ухвалив парламент. До цього ще удвічі підвищила оренду землі у місті місцева рада. Чим отаке подвійне подорожчання загрожує пересічним мешканцям і економіці Дніпропетровська?

Падіння прибутків виробників, скорочення зарплат, зменшення кількості робочих місць… Ось далеко не повний перелік наслідків подорожчання орендної плати на землю у Дніпропетровську, про які говорять експерти. Найгірше, кажуть вони, буде промисловим гігантам. Виробничі потужності металургійних та машинобудівних заводів займають десятки гектарів міської землі, а платити за оренду доведеться тепер у кілька разів більше.

Голова міської Асоціації промисловців та підприємців, керівник електровозобудівного заводу Валерій Чумак обурений: через нові ставки на землю його підприємство не знатиме, як звести кінці з кінцями. Завод розташований аж на сорока гектарах міської землі.

Валерій Чумак: «Це взагалі катастрофа. Ми планували отримати за рік прибутку в 16 мільйонів. Тепер 13 мільйонів будемо змушені віддати тільки за землю. А за що ж переоснащення робити?»

До заяв потужних промислових підприємств приєднуються і менші виробники, хлібозаводи, підприємства сервісу. Частина директорів уже заявили: готові підняти колективи на акції громадянської непокори.

У міській раді визнають, що трохи перегнули палицю

У міській раді Дніпропетровська теж б’ють на сполох. Про власне рішення подвоєння ставок орендної плати за землю зараз жалкують. Кажуть, дбали про наповнення міської скарбниці і трохи перегнули палицю, бо ж рішення про підвищення паралельно ухвалила і Верховна Рада. Депутат міської ради Євген Морозенко переконаний: тепер місто опинилося на межі промислової і соціальної кризи.

Євген Морозенко: «Це абсолютно гарантований стрибок цін. Всі підприємства врахують це підвищення у собівартості продукції. І підвищення земельного податку вшестеро призведе до того, що відразу поповзуть угору ціни на продукти харчування, поповзуть угору ціни на хліб».

Тепер міська рада не знає, як діяти.Щоб полегшити фінансовий тягар на підприємства, депутати вже ладні відмовитись від власного рішення, однак цього не дозволяє закон. Ухвала має статус регуляторного акту, і щоб її скасувати, потрібен час.

Поки ж місцевих підприємців та промисловців заспокоюють – їм нададуть преференції. Щоправда, які саме і коли, не кажуть. Заступник міського голови Ірина Зайцева задекларувала: «Ми маємо право дати пільги. Ми повинні підтримати промислові підприємства, підприємства послуг, ті, що виробляють товари народного вжитку, тобто свого національного виробника».

Міський голова Дніпропетровська вирішив звернутись за допомогою до парламенту: нехай той перегляне своє рішення про підвищення земельного податку.
XS
SM
MD
LG