Доступність посилання

ТОП новини

Подорож гурту «Мандри» до миротворців у Косові


Богдана Костюк Київ, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Музичну «козацьку вечірку» у Косові влаштував для міжнародних миротворчих військ український гурт «Мандри». Музиканти потрапили у місце розташування миротворців з ініціативи Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, за сприяння громадського фонду «Open Ukraine» («Відкрий Україну»). Як розповів в інтерв’ю Радіо Свобода лідер гурту Сергій Фоменко (він же Фома), у Косові музиканти дали тригодинний концерт для 300 українських миротворців та їхніх колег з інших країн.

С. Ф.: Враження фантастичні! Успіх був саме інтернаціональний. Нашим хлопцям (українським) це дуже сподобалось, бо вони знали тексти пісень і підспівували – але для іноземців... А там були і поляки, й іспанці, і румуни, албанці, німці. Для них це було дивне враження, і вони потім підходили і казали: дуже perfect, гарна музика! Тобто, для них це було відкриття – з такого боку можна було ще показати Україну. Це, можливо, додасть ще якогось позитиву.

Р.С.: Сергію, яким Ви побачили Косово, що вразило?

С. Ф.: Для нас це було захопливо – уперше попасти на таку прекрасну землю, Балкани дуже красиві. І для нас цікава дуже подорож, пригода. По-перше, тому що у нас ніколи не було такої аудиторії, суто чоловічої, при тому усі з автоматами, і це було так, що коли вже почалася «движуха», це було схоже, коли козаки розважаються – був хороший релакс для хлопців, які там по багато років служать. Батьківщину згадують. І це був такий привіт із України, музичний, теплий подарунок. Тому і для нас це дуже велика честь, що ми взяли участь і допомогли якось миротворцям у їхній дуже важливій справі. Це не остання акція, яку ми плануємо. Є ідеї «культурних десантів», можливо, в інші країни, бо насправді Україні сильно не вистачає якраз такого, саме культурного сигналу у світ.
XS
SM
MD
LG