Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікувати від візиту до України міністра закордонних справ Латвії?


Людмила Пилип Рига, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 31 січня має розпочатися дводенний візит до України міністра закордонних справ Латвії Маріса Рієкстиньша, у перебігу якого заплановані зустрічі керівника латвійського зовнішньополітичного відомства з вищими посадовими особами України. Під час візиту латвійська сторона має намір ще раз підтвердити свою підтримку євроатлантичним прагненням України і запропонувати свій досвід інтеграції в ці структури.

Під час візиту міністра закордонних справ Латвії Маріса Рієстиньша до України заплановані його зустрічі з Президентом Віктором Ющенком, Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком, Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко та іншими українськими посадовими особами. Про це Радіо Свобода повідомила речник латвійського міністра Уна Пушпура.

За її словами, мета візиту – активізувати рівень політичного діалогу з українською стороною, особливо в контексті розвитку відносин України з ЄС та НАТО.

«У перебігу візиту буде обговорене широке коло питань. Зокрема, про подальший розвиток двосторонніх відносин, надання латвійською стороною євроінтеграційного досвіду Україні, а також сприяння розвитку економічних відносин. Також будуть обговорені актуальні питання розвитку відносин України з ЄС та НАТО. Слід зазначити, що Латвія завжди підтримувала активну співпрацю України з цими організаціями», – зазначила речник латвійського міністра.

Уна Пушпура також повідомила, що у перебігу зустрічі Маріса Рієкстиньша з Генсеком НАТО Яапом де Хоопом Схеффером, яка відбулась на початку цього тижня в Брюсселі, латвійський міністр наголосив на важливості продовження діалогу зі стратегічним партнером альянсу – Україною.

Україна – «одна з пріоритетних кран у розвитку співробітництва»

За словами Уни Пушпуре, для Латвії Україна є однією з пріоритетних кран у розвитку співробітництва. З огляду на це, міністерство підтримує, в тому числі і фінансово, різні проекти співпраці з українською стороною.

Уна Пушпура: «У цьому році ми плануємо надати підтримку проектам співпраці у сфері державного управління, самоврядування, підприємницької діяльності, зміцнення громадського суспільства та охорони навколишнього середовища. Також заплановано здійснення проекту у співфінансуванні з канадською міжнародною агенцією розвитку у сфері торговельної економіки».

Латвія вітає завершення переговорів щодо вступу України в СОТ, оскільки це засвідчує, що реалізована Україною економічна політика базується на основних принципах міжнародної торгівлі і надає значну стабільність та передбачуваність у поширенні взаємних торговельних відносин.

«Латвія передбачає надання безкоштовних довготермінових віз для громадян України»

Уна Пушпера також повідомила, що з огляду на досягнуту угоду між ЄС та Україною щодо полегшення візового режиму, уряд Латвії ухвалив зміни до латвійсько-української угоди про взаємні подорожі громадян.

«Україна в односторонньому порядку затвердила безвізовий режим для громадян Євросоюзу, в тому числі і для Латвії. Латвія у відповідь передбачає надання безкоштовних довготермінових віз для громадян України. Також буде запроваджений безвізовий порядок для власників службових паспортів», – наголосила речник латвійського міністра.

Згадані зміни набудуть чинності за 30 днів після обміну відповідними нотами між латвійською та українською сторонами.
XS
SM
MD
LG