Доступність посилання

ТОП новини

Візит до України польського міністра став стимулом до дискусії про українсько-польські відносини (огляд польської преси).


Єва Поштар Варшава, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У середу польські газети широко коментують візит до Києва міністра закордонних справ Радослава Сікорського. Усі згодні в тому, що ситуація на східному кордоні – больова точка державних відносин. З огляду на візит міністра Сікорського польська преса проводить критичний аналіз стану та перспектив українсько-польських стосунків. У Польщі коментують також візит Прем''єр-міністра України Юлії Тимошенко до Брюсселя.

У середу щоденник «Газета виборча» пише про зустріч Президента України Віктора Ющенка з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським. Газета повідомляє, що український Президент висловив сподівання, що Польща доведе до якнайшвидшого закінчення акції протесту митників.

Польські інформаційні агентства наголошують на тому, що міністр Радослав Сікорський розмовляв у Києві не лише з Президентом Віктором Ющенком та іншими керівниками української держави. Сікорський зустрівся також із представниками опозиційної Партії регіонів. Замість Віктора Януковича з ним зустрівся Костянтин Грищенко. Представник опозиції повідомив, що «регіонали» загалом не проти співробітництва України з НАТО, однак у ставленні до цієї проблеми зважають на погляди своїх виборців. Костянтин Грищенко пояснював також пану Сікорському проблему листа до НАТО, якого підписали український Президент, Прем''єр та спікер.

«Індустріальний Союз Донбасу» потрапив у пастку?

«Газета виборча» інформує також про те, що найбільший у Польщі інвестор з України компанія «Індустріальний Союз Донбасу» (ІСД) потрапив у пастку, купуючи суднобудівний завод «Гданськ». Представникам «ІСД» сказали у Брюсселі, що їм необхідно різко обмежити виробництво заводу або повернути 700 мільйонів злотих державних субсидій. Газета пише, що колишній уряд не повідомив інвестора про ситуацію на заводі. «Ми змушені подумати, що на даний момент далі робити з цією інвестицією», – сказав щоденнику представник ІСД. У компанії «Індустріальний Союз Донбасу» поквапились із завершенням договору про купівлю «Гданська», ніби боячись протидії нового уряду, – констатує щоденник.

Польща забула про Україну?

Щоденник «Жечпосполіта» не лише звітує про візит польського міністра до Києва, але проводить критичний аналіз українсько-польських державних відносин. Польща занедбала Україну, зараз зосереджується лише на відносинах з Росією, пише оглядач щоденника й додає, що Польща втрачає ключову роль у східній політиці Євросоюзу, прогавила «капітал», який здобула в Україні в добу Помаранчевої революції. Для ілюстрації критичного аналізу «Жечпосполіта» друкує репортаж зі Львова, в якому розмови з мешканцями західних областей України, котрі цілими днями стоять у чергах за візами. «До нас не ставляться як до людей», – скаржилися українці журналісту щоденника «Жечпосполіта». Газета переконує, що ніщо так не підриває хорошого рейтингу Польщі в очах українців, як те, що твориться біля стін польського консульства у Львові.

«Жечпосполіта» інформує також про стан українсько-польських відносин з професором Берлінського університету Богданом Осадчуком. Професор наголошує, що зазнали поразки ідеї Єжи Гедройця про українсько-польський кордон, що мав би єднати, а не розділяти народи. Осадчук переконаний у тому, що впродовж останніх років Україна була на першому місці в закордонній політиці Польщі. Прем''єр Дональд Туск заперечив цю аксіому. Його після виборів чекали у Києві, але він вибрав інший шлях, підсумовує Богдан Осадчук.

У вівторок у Києві міністр закордонних справ Радослав Сікорський перепросив українців за проблеми на спільному державному кордоні, пише газета Polska.The Times. Щоденник переконує, що коли вже митники вийшли на роботу, слід очікувати, що ситуація врешті внормується. Polska.The Times підраховує, скільки втратили перевізники внаслідок страйку митників. За підрахунками редакції страйк може обійтись польським перевізникам у близько 100 мільйонів євро.

Газопровід White Stream

Газета «Дзєннік» наводить коментарі про уряд та митників, які по «CB-радіо» висловлюють водії, стоячи у чергах до митного контролю. Однак з огляду на пристойність не годиться цитувати транспортників. «Дзєннік» повідомляє також , що Прем''єр-міністр України Юлія Тимошенко під час перебування у Брюсселі переконувала країни Євросоюзу у необхідності українського проекту прокладання по дну Чорного моря газопроводу White Stream. Київ хоче диверсифікувати постачання газу до Західної Європи, таким чином подолати монополію Росії. На думку оглядачів, транспортний коридор для каспійського газу через Польщу в Європу має бути відповіддю України на останні газові проекти Росії на Балканському півострові. Україна захищається від енергетичного нападу з боку Росії, констатує газета.
XS
SM
MD
LG