Доступність посилання

ТОП новини

Однією рукою дали, іншою забрали, або чому не узаконюють собачий притулок у Рівному


Валентина Одарченко Рівне, 30 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Приклад поголовного нищення бродячих собак, яке розпочалося в Ужгороді, на озброєння час від часу бере влада в усіх містах України. І це незважаючи на Указ Президента «Про заборону жорстокого поводження з тваринами». Собаки розмножуються безконтрольно, тож виходу немає, вважають комунальники, котрі відповідають за санітарний стан. «Вихід є», – кажуть ентузіасти, котрі вже багато років утримують собачий притулок у Рівному. Однак і вони з року в рік відвойовують для своїх утриманців місце на землі і право жити.


Дістатися сюди з кормом для 35-ти вихованців можна тільки на таксі. Так вони нині і роблять, возячи двічі на день відра із кормом – кашами і кістками, на які скидаються самі, а також із харчовими відходами з місцевих ресторанів.

«Зараз буде усім… Кнопа, почекай, зараз… Тепер Марго… Умочка… Айсидора. Всім дам їсти. Олено, ось цій маленькій м’яса… Вона ще вибирає м’ясо – зараз вигризе (з каші), і все… Усім гарно їсти!», – так командує своїми підопічними Аліса Мамчур – керівник фонду «Надія», котрий займається утриманням бродячих псів.

«Нам не дають дихати»

Ми познайомилися майже рік тому. Тоді Аліса Мамчур звернулася за допомогою – у місті почали масово нищити собак. Добиралися і до її імпровізованого притулку на одній з міських автостоянок. Пані Аліса стукала у всі інстанції, щоб виділили землю під притулок. Міські депутати пообіцяли землю виділити і порадили швидше вибратися зі стоянки – тривав «відстріл». Навіть показали, куди. То була яруга між недобудованими складами на околиці Рівного. Та не так сталося, як гадалося. Земля дорожчає, претендентів вистачає навіть на яри. Рішення ухвалене тільки у першому читанні, друге «пробуксовує» ось уже майже рік.

Аліса Мамчур: «Нам підписали дозволи всі: санстанція, архітектура – усі, це ж не місто, а околиця. Розрівняти тут землю, обгородити – і собаки б сиділи. Ми хотіли зробити вольєри, а то у нас все в одному місці – і медикаменти, і продукти… Просто нам не дають дихати. А це ж – для міста… Всі щеплення зроблені. Єдине питання постало – допомогти вдосконалити той притулок».


Собак у місті й справді дуже багато, в тому числі і хворих. На них то не звертають увагу, то просто знищують. Пані Аліса переконана – відлов собак у притулок із відповідними умовами обійшовся б дешевше, не кажучи вже про гуманність.

На моїх очах до притулку приносять ще одне собача. Наталка Малиновська разом із татом вирішила врятувати дворове цуценя. Його маму і братів уже знищили.

Наталя: «Це вона одна лишилася ще з однією собачкою…».

Тато (до собаки): «Чого ти – звикнеш, все буде добре, не переживай…Вони ж у місті бігають до пори до часу. Потім їх забивають...».

Наталя (до собаки): «Глянь, які собаки хороші – чого ти ричиш…».

Затягують питання, бо в законодавстві не зазначено норм площі на одного собаку?


Аліса Мамчур разом зі своїми однодумцями не єдині, хто прагне врегулювати міське собаче життя. Подібні пропозиції про створення собачого притулку зареєстровані в районній раді міста Сарни, однак і до їхнього розгляду не дійшло.

Тим часом начальник управління комунального господарства Рівного Юрій Собчук стверджує, що обома руками – «за» притулок.

«Там депутати щось вирішують, спочатку ніби виділили площу, потім її урізали. А я зразу говорив, коли він утворювався, що треба спочатку розробити положення, виділити гроші з бюджету. Знайти місце, обладнати, це потрібно робити. З тих коштів, що ми тратимо на їхнє знищення, можна зробити притулок, щоб вони жили…», – зазначив Юрій Собчук.

Як пояснив заступник міського голови Рівного Олексій Хмілецький, депутати затягують питання з виділенням землі, бо в законодавстві не зазначено норм площі на одного собаку. Ось така відмовка.

А днями Аліса Мамчур у відчаї зателефонувала, щоб повідомити: її вихованців на ґрунтовій дорозі поряд з притулком щойно збило авто сусіднього підприємства. Судячи з маневрів автомобіля – навмисне. Претензій ДАІшники не беруть, бо ж притулок не обгороджений…
XS
SM
MD
LG