Доступність посилання

ТОП новини

Кому вигідна блокада парламенту?


Тетяна Ярмощук Київ, 31 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Незакрита, але тимчасово не працює. Уже третій тиждень робота Верховної Ради заблокована, вже третій тиждень парламентарі не можуть досягти консенсусу. На чию користь зіграє ця ситуація, хто виграє і хто програє від блокування роботи парламенту?

Обурившись, що Президент, Голова Верховної Ради та Прем’єр-міністр направили листа про приєднання до Плану дій щодо членства у НАТО, регіонали та комуністи взялися за блокування парламентської трибуни. Принаймні саме так пояснюють свої дії представники опозиції.

Відтоді два засідання були зірвані. Парламентарі ні до чого не домовилися, а сесія, яка мала бути закрита у п’ятницю, так і не закрилася.

Політичні дивіденди від блокування роботи парламенту нині отримує опозиція, вважає політолог Олександр Палій.

«Блокування трибуни і блокування органів влади, звичайно, йде на користь опозиції, бо коаліція, яка має уряд, не зацікавлена у будь-яких перешкодах на шляху до своєї діяльності. Вона не зможе списувати на ці блокування, на ці перешкоди свої поразки, програші, оскільки ми бачимо, що і урядові Януковича не вдалося приписати попередній опозиції свої власні провали, і свої поразки. А Партії регіонів сьогодні нічого продемонструвати своїм виборцям», – каже Палій.

Інші експерти висловлювали, щоправда, й протилежну думку – що коаліція може виграти від таких дій опозиції.

Програють усі?

На думку ж політолога Олександра Дергачова, ситуація, яка сьогодні склалася у Верховній Раді, не вигідна нікому.

«Опозиція зараз фактично не може діяти раціонально, не знає, як, не вміє і просто не хоче допустити виграшу опонентів. Це дійсно знижує довіру до влади, створює черговий глухий кут. Паралізація парламенту дійсно не дозволить діяти ефективно і достатньо легітимно. Але виконавча гілка влади певною мірою є незалежна, і, думаю, що опозиція буде все ж таки шукати якихось інших шляхів, оскільки так вона не здобуде для себе дивідендів», – вважає Дергачов.

Тим часом, спікер Арсеній Яценюк висловлює сподівання, що робота парламенту поновиться вже найближчим часом.

Наразі на розгляді у Верховній Раді ціла низка законопроектів, зокрема, щодо скасування депутатської недоторканності та про Кабінет Міністрів. Окрім цього парламентарі планують розглянути і низку кадрових питань.
XS
SM
MD
LG