Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині створено «тіньовий облвиконком»


Ярослав Гребенюк Луганськ, 31 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У провінції швидко підхоплюють нові політичні тенденції Києва. Так, услід за створенням тіньового кабміну Віктора Януковича в Луганську виник Громадський тіньовий облвиконком.

ГТО – це абревіатура Громадського тіньового облвиконкому. Вона не випадкова, бо засновники вважають, що вони трудяться на благо громади і обороняють людей від протизаконних дій влади.

Тіньовий облвиконком виник на ґрунті Громадської комунальної самооборони – руху, що влаштував у Луганську за півтора року кілька результативних акцій. Так, міська влада передала комунальне господарство двох районів Луганська німецькій фірмі Дуссманн». Хазяйнувати прибульці, мабуть, і не збиралися, бо сміття так само вкривало контейнери. Низка акцій «самооборони», принаймні, сильно допомогла анулювати договір з іноземцями.

Під час підвищення тарифів на комунальні послуги «самооборонці» ініціювали громадські слухання, де доводили необґрунтованість нових цін.

Сергій Морозов
«Акції «Луганської комунальної самооборони» – це, з одного боку, акції непокори, бо ж ми казали: немає договору, визначеного законом, – сплачуємо за старими тарифами. Але, з іншого боку, виходить навпаки: ми закликали виконувати закон, яким нехтувала влада», – зазначив Сергій Морозов, який тепер ще й секретар Громадського тіньового облвиконкому. А його колега, редактор журналу «БізнесКомпаньйон» Ігор Бразовський вбачає у роботі «Громадської самооборону» ще й політичні досягнення.

Луганська комунальна самооборона об’єднала всі політсили

«Найголовніше досягнення «Луганської комунальної самооборони» – це те, що ми довели політикам усіх рівнів, від луганських регіоналів Єфремова й Тихонова до лідерів «помаранчевих», що навколо однієї проблеми можна об’єднати різноманітні політичні сили: від вітренківців й комуністів до біло-голубих і помаранчевих», – наголошує Ігор Бразовський.

Для чого ж знадобилося відкривати «тіньовий виконком» – надія на вдалий піар? Сергій Морозов пояснює, що на Луганщині специфіка політичного життя є такою, що до неї варто привернути увагу людей.

«Сили, що створили у Києві тіньовий кабмін, на Луганщині при владі, а провладні партії в Луганську – у меншості. Отже, за два роки ніхто нічого не зміг протиставити діючій владі. Виходить, наші люди – двічі кинуті владою. Луганщині довелося самоорганізовуватися», – зазначає Сергій Морозов.

Тактичне та стратегічне завдання

Ігор Бразовський
Наразі головна тактична мета «тіньовиків» – недопущення передачі у концесію державного підприємства «Луганськвода». Депутати обласної ради вже ухвалили рішення «Про концесію», де є такий кумедний пункт: інвестиції мають надходити впродовж 25 років, проте не вказано, з якого року. Приватник зможе користуватися власністю громади, приміром, 24 роки й 11 місяців, а потім уже можна й анулювати договір. «Жоден приватний підприємець з іноземним капіталом без прибутку не працюватиме, це однозначно. Отже, якщо «Луганськвода» віддадуть, через 2-3 місяці варто очікувати подорожчання в 2-3 рази – без істотного покращення води й водопостачання», – впевнений редактор журналу «БізнесКомпаньйон» Ігор Бразовський.

А стратегічна мета «тіньового облвиконкому» – спонукати Президента України до обговорення цін на комунальні послуги, – бо, зазначають «тіньовики», Віктор Ющенко перед Новим роком видав Указ про Концепцію ціноутворення у сфері житлово-комунального господарства, не порадившись з людьми. Секретар Громадського тіньового облвиконкому Сергій Морозов сказав, що вони готують до відправлення «10 листів назустріч Президенту». Так би мовити, відповідь на «10 кроків назустріч людям», зроблених Президентом Віктором Ющенком під час передвиборних перегонів.
XS
SM
MD
LG