Доступність посилання

ТОП новини

Лурд і його паломники


Наталка Кудрик Рим, 4 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) — У далеких мандрах часом зовсім не важливо розглядати древні монументи чи фотографувати визначні місця. Бо найголовніше у таких подорожах не побачити, а відчути. Відчути особливу любов, спокій, просвітлення і, можливо, переосмислити цінності. За цими емоціями люди з усього світу линуть до Лурда, старовинного французького міста біля підніжжя Піренеїв.

Це своєрідне місце на землі уособлює концентрацію людського болю та страждань. Водночас біль тут відчувається слабкіше, а надія вирватися з міцних оков недуги стає міцнішою. Хто буває у Лурді, каже, що його справжня чудодійна сила полягає у любові і співчутті.

Італійська прочанка додає ще й таке: «Мене щороку до Лурду кличе любов, яка тут панує. Це справжня любов, котра дає душевний спокій. Звідси я везу додому багато емоцій, багато знайомств та багато людських історій».

Дивне видіння

Було 11 лютого 1858 року. Півтора століття тому у гірській печері чотирнадцятилітня дівчинка Бернадетт побачила жіночу постать з блакитним обличчям і в білих шатах. Подібне видіння їй траплялося 18 разів.

Новина про явління Божої Матері стрімко поширилася Лурдом, маловідомим і занедбаним тоді поселенням. Місцевий люд розділився на скептиків і тих, хто дійсно повірив у чудо. Таємниця залишається і донині, хоча у 1864 році католицька церква надала Лурду офіційний статус як місцю, де не раз являлася Діва Марія.

Шість мільйонів паломників щороку

Відтоді селище перетворилося на одне з найбільш відвідуваних міст Франції. Понад 6 мільйонів паломників щороку. 84 тисячі волонтерів, які працюють з прочанами. Лікар-співробітник італійської благодійної організації розповів: «Перебування в Лурді допомагає реально відчути, наскільки люди, які страждають, можуть бути щасливими. Щасливими не від того, що страждають, це неможливо. Але як ці люди можуть у спокої переживати свої страждання, свою біду, свою відмінність від інших. Це найбільше вражає нас, котрі вважають себе фізично здоровими особами».

У святому місці довкола печери, де являвся образ Богоматері, розташований храм Нотр-Дам де Лурд та інші базиліки. Там же поруч і джерела з чудодійною водою. Її потік невпинний і безперервний, як безперервний потік паломників з Європи, Азії, Африки та Америки. На інвалідних візках, на милицях, з палицями вони прямують до церков на молитви і до зцілюючих джерел. Багато у Лурді дітей. Для них влаштовують спеціальні паломницькі програми.

Справжнє чудо

У купальні Лурду з надією на оздоровлення щороку занурюються до півмільйона осіб: в одній частині чоловіки, в іншій – жінки, їх значно більше. Майже щомісяця за сприяння Української греко-католицької церкви у Римі натовп паломниць поповнюють українські емігрантки, котрі живуть в Італії. Як розповів Радіо Свобода отець Олександр Сапунко, у цих місцях жінки мають можливість приступити до святої сповіді, почути молитву українською мовою та взяти участь у Хресній дорозі Ісуса Христа.

Поширена думка, що до святого місця французького Лурду линуть у пошуку дива, оскільки відомі деякі випадки чудодійного одужання від невиліковних хвороб. Однак таких паломників небагато, розповідають волонтери. Теперішні прочани плекають надію на мир і спокій у власній душі. Бути у злагоді із самим собою, попри велике страждання, – це справжнє диво, яке знаходять у Лурді.
XS
SM
MD
LG