Доступність посилання

ТОП новини

Постраждалі внаслідок вибуху в луганському кафе «Суп-Хауз» досі не отримали компенсацій


Ярослав Гребенюк Луганськ, 4 лютого 2008 року (Radiosvoboda.org) – Рівно рік тому, 3 лютого 2007 року, у луганському кафе «Суп-Хауз» стався вибух газового балону, загинули п’ятеро людей.

Цього вибуху не повинно було статися. Люди б не загинули, якщо спрацювала хоча б одна з трьох заборон. По-перше, як встановило слідство, у кафе «Суп-Хауз» взагалі не було дозволу на відкриття. По-друге, згідно з узгодженою проектною документацією, у приміщенні кафе мало працювати електричне обладнання, а не газове. По-третє, самовільно впровадивши газ, власник і тут не захотів дотримуватися протипожежних правил.

Балони наповнювалися на звичайній автозаправці, стверджує Євген Нетикша, старший слідчий прокуратури Луганська: «Власники «Суп-Хауз» заправляли газові балони, які використовувалися в роботі кафе, на автомобільному газозаправному пункті, хоча це треба робити в спеціалізованому пункті заправки. Таким чином, балони заповнювалися на 100% ємності, тоді як, згідно з правилами пожежної безпеки, їх мали наповнювати лише на 80%».

Власницю закладу Інну Рибалко звинувачують у вчиненні злочину за ст. 271, ч. 2 Карного кодексу України, їй загрожує до семи років позбавлення волі. На засіданнях суду жінка заперечує провину – каже, що всі дозволи, затверджені офіційно, у неї були, але згоріли під час пожежі. Тієї самої, коли вибухнуло кафе.

«Хотілося б встановити хрест – та хто дасть»

Тим, хто з опіками потрапив до шпиталю, власники закладу роздали по 100 у.о. Настільки ж щедрою була й міська влада – це підтверджують усі постраждалі. Каже Дарія Сидоренко: «Від Луганської міської ради одержали 500 гривень. Від власниці закладу Рибалко, у перші дні – теж 500 гривень. І на цьому все, більше жодної допомоги – ні з боку влади, ні з боку власника».

Від вибуху п’ятеро працівниць «Суп-Хаусу» загинули, 12 людей отримали тілесні ушкодження. У цьому числі, семирічний Дмитрик з Антрациту. Того дня мати привезла його до обласного центру – скупитися на ринку та розважитися. Обід у «Суп-Хаузі» належав до розваг. Хлопчику спромоглися врятувати очі, але шок від вибуху дається взнаки й до сьогодні, розповідає мати, Вікторія Власенко: «Звісно, шрами залишилися, але найголовніше – нервова система, психіка. Він став неврівноважений, неспокійний, у нього поганий сон. Він хоч і малий, та все одно – приходять жахливі сни, він плаче, кричить, марить, час від часу він і мене вночі лякає. Я вже й до лікарів, і до ворожок його водила – нічого не допомагає, я вже не знаю, як його вилікувати, я вже сама просто втомилася...»

Водій Євген Плескачов, чия дружина Галя загинула у кафе, щодня кілька разів проїжджає повз це місце. «Хотілося б встановити хрест, та хто дасть», – каже він. Адже на місці кафе вже збудована автостоянка.
XS
SM
MD
LG