Доступність посилання

ТОП новини

СОТ: точка зору українських виробників


Вступ України до Світової організації торгівлі – це шанс для українського бізнесу
Вступ України до Світової організації торгівлі – це шанс для українського бізнесу

5-го лютого, у штаб-квартирі СОТ розглядатиметься «українське питання». Генеральна рада СОТ має проголосувати за включення України.

Вступ України до Світової організації торгівлі – це шанс для українського бізнесу. Однак, шанс треба вміти використати. Принаймні, вироблена ними продукція повинна відповідати міжнародним стандартам. А далі справа залежатиме від багатьох чинників, світової кон’юктури, наприклад.

Валентин Паньковський – пасічник, засновник і директор приватного підприємства «Бартники» з Ізяслава:

«Практично вступ до СОТ ні для пасічників, ні для тих підприємств, які сьогодні займаються експортом продукції бджільництва, мало що поміняє. Єдина є надія, що так як було з іншими країнами Європи, які не були членами Євросоюзу, але були членами СОТ, і у зв’язку з нехваткою продуктів бджільництва у світі, було скасоване Євросоюзом в’їзне мито на продукти бджільництва. Такі пільги мали Болгарія, Угорщина. І якщо ми тільки будемо членами СОТ і так само для України відмінять в’їзне мито – ну, це десь понад 17% в’їзного мита, яке сьогодні є на продукти бджільництва».

Олег Устенко — експерт корпорації Bleyzer, яка в Україні надає консультативну допомогу виробникам сільськогосподарської продукції.

Саме в аграрній галузі зосереджені чи не набільші виклики для постсотівської України. Олег Устенко про ризики і переваги, пов’язані зі вступом України до СОТ: «Не треба зводити проблематику вступу до СОТ з точки зору її наслідків для сільського господарства лише до проблематики лібералізації торговельного режиму. З іншого боку, мова іде про те, що, дійсно, будуть певні проблеми, і ці проблеми пов‘язані взагалі з конкурентоспроможністю українського сільськогосподарського виробника. Чи є ця продукція конкурентоспроможною, чи відповідає ця продукція тим фіто-санітарним нормам, які висуваються до подібного роду продукції взагалі у світі і відповідно до вимог Світової організації торгівлі. Дійсно, на першому етапі – на етапі адаптації до нових правил гри – можуть бути певні проблеми. Але з часом – і мова не йде про десятиріччя, мова йде про кілька років – економіка самої країни, і як частка її сільське господарство, зможуть адаптуватись. Тобто, будуть продовжуватись певні структурні перетворення у сільському господарстві. І від того ми можемо очікувати позитивний ефект».

Олександр Мансилін – один з керівників Асоціації твердосплавних підприємств.

«Процес переходу до стандартів СОТ був би безпечним для нас, якби Україна чітко розуміла свої інтереси. У цілому, це безпечно, – у разі, якщо влада дотримуватиметься тих правил і вимог, які захищають інтереси вітчизняного виробника. При вступі до СОТ передбачається виконання країною, що вступає, спеціального «перехідного положення». Треба чітко виписати ці перехідні положення, виписати максимум преференцій для української сторони. Ми ж для неї це робимо, а не для німецького чи американського виробника автомашин».

Отже, українські товаровиробники сподіваються як на очевидні переваги від вступу України до СОТ, так і на підтримку держави у випадках, коли нова ринкова реальність виявиться для них занадто жорсткою. Ну, і ще, звісно, на сприятливі для себе зміни на світових ринках.

Матеріали до теми:

• СОТ і Україна • «Зиск від СОТ» Що ж може дати Світова організація торгівлі простим людям? • Для України головне пристосуватися до торговельних стандартів ЄС – український експерт • За крок від СОТ?
XS
SM
MD
LG