Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині будинки опалюють мазутом


Угорщина – Вже другу добу Угорщина не отримує жодного кубометра російського газу. В ніч з вівторка на середу житлові будинки в містах почали опалювати альтернативним мазутом, щоб зекономити на стратегічних запасах у державних газосховищах. Угорщина на три чверті залежить від російських поставок, решта газу надходить із Австрії. З проханням допомогти до угорських сусідів звернулися серби – їхні стратегічні запаси газу практично на нулі...

Вже з ранку в Угорщині набула чинності урядова постанова про обмежене споживання природнього газу. Деякі великі підприємства переходять на однозмінний робочий графік, інші закривають на невизначений термін. Лише комунальні підприємства, у тому числі теплоцентралі, а також державні заклади, школи та лікарні працюватимуть у звичному режимі.

Урядовці запевняють населення, що закачаного в газосховища пального має вистачити на три місяці.

Керівник енергетичного державного сектору Чаба Молнар, зокрема сказав: «Дві речі змінилися. Перша – це впала температура на дворі, друга – ми вважаємо, що енергетична безпека є понад усе. Спочатку ми звернулися до опалювальних підприємств, аби вони перейшли на альтернативне паливо. А зараз не лише просимо їх зробити це, а й видали зобов’язуючу постанову про обмеження споживання газу».

У середу на вимогу опозиції на екстренну нараду зібралася парламентська комісія в закордонних справах, щоб обговорити ситуацію навколо російсько-української газової суперечки і її згубний вплив на економіку Угорщини. Відомо також, що зі своїх різдвяних відпусток до Будапешта терміново відкликані посли Росії та України. Тим часом у Брюссель, Київ та Москву пішли доволі гнівні депеші за підписом прем’єра Угорщини Ференца Дюрчаня, в яких він назвав неприпустимим припинення поставок газу з Росії.

«Росія – не є надійним партнером у питаннях енергетики»

Між тим представник опозиційного Союзу молодих демократів (скорочено ФІДЕС) Жолт Неймет переклав відповідальність за поточний стан справ у країні на правлячий лівий уряд.

«Ситуація критична. Ми очікуємо від уряду, що він скаже правду суспільству, хай виконає свій обов’язок інформувати громадську думку і так само не забуде узгодити свої дії з парламентом...», – зазначив Жолт Неймет.

За його словами, Російська Федерація продемонструвала останніми днями, що вона не є надійним партнером у питаннях енергетики. Цей депутат угорського парламенту бачить вирішення проблеми постачання енергоносіїв у прискоренні будівництва альтернативного газопроводу «Набуко».

До речі, змінила сьогодні відтінкові акценти й угорська преса. Видання, наближені до правих партій, піддають сумніву заяви представників російського газового монополіста «Газпрому» про те, що Україна безупинно краде газ від європейців. Тим часом ліво-ліберальна преса натякає на те, що не варто, мовляв, міряти на свою мірку чужі справи.

Клопітний день був сьогодні і в керівника компанії «Сербіягаз» Душана Баятовича. Він приїхав до Будапешта позичати угорське голубе паливо. У сусідній з Угорщиною Сербії запасів газу вистачачить, може, на кілька днів. У Воєводині вже не опалюють житлові будинки. Повідомляють і про холодні батареї у самому Белграді.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG