Доступність посилання

ТОП новини

В Італії проституція на вулиці вважатиметься злочином


Рим – Італійські урядовці вперше за півстоліття ухвалили законопроект, котрий забороняє проституцію у публічних місцях. Покарання передбачено і для повій, і для їхніх клієнтів. Окремі положення стосуються сексуального рекету та експлуатації неповнолітніх.

Рідко який уряд в Італії не брався за врегулювання феномену проституції. Та, окрім запеклих дискусій, до конкретних рішень руки не доходили.

Нинішні пропозиції на законодавчому рівні цілком можуть стати реальністю. Переконлива проурядова більшість у парламенті, ймовірно, також підтримає проект закону.

В Італії, за різними даними, стародавнім ремеслом займаються 50–70 тисяч жінок, із них щонайменше 25 тисяч іммігранток. У сексуальне рабство потрапляють понад 2 тисячі жінок і малолітніх дівчаток. Попит на послуги – один із найбільших у Європі: 9 мільйонів клієнтів по всій країні.

Чотири статті законопроекту, щоб «дати великого ляпаса ринкові проституції», щоб протидіяти експлуатації жінок та неповнолітніх – так авторка документу, міністр із рівних прав Мара Карфанья охарактеризувала нововведення.

«Я свідома того, що феномен проституції, як і наркотики, неможливо побороти повністю. Отож, наші наміри – протидіяти проституції, зробити її менш доступною, а передусім вести боротьбу зі злочинними угрупованнями, які непристойним чином експлуатують жінок», – зазначила італійський міністр.

Нові обмеження

Що пропонує уряд? Продавати сексуальні послуги на вулиці та в інших публічних місцях просто неба вважатиметься кримінальним злочином. Повій і їхніх клієнтів каратимуть однаково: передбачений арешт від 5 до 15 днів і штраф від 200 до 3 тисяч євро.

Інший норматив стосується підліткової проституції. Неповнолітніх іноземок супроводжуватимуть до країн їхнього походження. Сутенерам, які використовують дівчат підліткового віку для сексуальної експлуатації, загрожує ув’язнення від 6 до 12 років, штраф від 15 тисяч євро.

Нормативи стосуються найбільшої частини робітниць у сфері секс-індустрії. Адже з-поміж італійських повій на вулиці працюють 65 відсотків, решта – у готелях і приватних будинках.

Якщо на дорогах не можна буде пропонувати секс за гроші, то в закритих приміщеннях кожний сам собі господар. Проституція у приміщеннях не є законною, але водночас вона не вважається злочином, наголосила міністр Мара Карфанья.

У законопроекті жодним словом не йдеться про відновлення будинків розпусти, які легально існували в Італії до 1958 року. Критики уряду назвали законопроект поверховим, котрий мало у чому посилить боротьбу з феноменом. Мовляв, це один зі способів приховати сміття під килимом.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG