Доступність посилання

ТОП новини

Рада національної небезпеки?


Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко на початку засіданні РНБО, Київ, 10 лютого 2009 р.
Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко на початку засіданні РНБО, Київ, 10 лютого 2009 р.

Київ – Публічна сварка між Президентом та Прем’єр-міністром України на засіданні Ради національної безпеки і оборони навряд чи когось здивувала. Зате засвідчила, що зупинятися у протистояннях лідери країни не збираються і готові нехтувати при цьому не лише елементарною етикою, державними таємницями, а й самою державою. Президент Віктор Ющенко в черговий раз звинуватив главу уряду Юлію Тимошенко за «неправильний» газовий контракт, який та привезла з Москви, а Тимошенко вкотре назвала це неправдою.

Розібратися у газових угодах в РНБО планували давно. Тричі засідання переносилося з різних причин. Останній раз через відсутність Секретаря РНБО Раїси Богатирьової, яка була в Давосі на економічному форумі. 10 лютого Рада з нацбезпеки і оборони зібралася уперше в цьому році. Там Президент не вперше назвав останні газові угоди небезпечними для України. «Україна на 10 років взяла зобов’язання відбирати 50 мільярдів кубометрів російського газу. Хоча, для прикладу, в 2008 році, коли ми мали унікальні економічні показники, Україна спожила 62 мільярди кубометрів, із яких 20 склав власний видобуток…Але за контрактом наше зобов'язання – або взяти 50 мільярдів, або не взяти, але заплатити за них. Хоч в Чорне море відкачуйте газ, дівайте куди хочете, але щорічно зобов’язані закупити 50 мільярдів», – дорікав Ющенко Тимошенко у своїй півторагодинній промові.

Віктор Ющенко також посварив Тимошенко за неслухняність у виконанні президентських директив, за високу ціну на газ, низькі тарифи транзиту і натякнув на важкий стан «Нафтогазу». Для посилення звинувачень на адресу Тимошенко Ющенко згадав історію про 5 мільярдів доларів кредиту, про який нібито домовляється глава уряду з Москвою.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко назвала усе це неправдою. У відповідь на звинувачення від глави держави вона заявила, що засідання Радбезу було спрямоване на повернення компанії «РосУкрЕнерго» на газовий ринок. «Зроблено спробу – і вона продовжується зараз – розламати прямі газові угоди і повернутися до корумпованого посередника», – сказала Тимошенко на вулиці журналістам, яких після вступного слова Президента попросили вийти геть. Такий план, за словами прем’єра, був передбачений у рішенні РНБО. «Я не можу його цитувати, коментувати, бо це таємний документ. Але через пункт там стоїть зобов’язання уряду повернути «РосУкрЕнерго» 11 мільярдів газу, які належать Україні, які Україна чесно купила у «Газпрому» і чесно заплатила гроші… Це рішення РНБО спрямоване на те, щоб зруйнувати енергетичну незалежність України», – сказала Тимошенко, відзначивши, що визначена в газових угодах формула ціни не дозволить повзати Україні на колінах. Вона також наголосила, що у разі, якщо такий проект буде ухвалено на засіданні РНБО, вона його оскаржить у суді.

Радбез – новий майданчик для війни між першими особами держави?

Секретар РНБО Раїса Богатирьова спростувала заяви Тимошенко про таємний план повернути «РосУкрЕнерго» на український ринок. А її заступник Степан Гавриш пообіцяв навіть розсекретити рішення РНБО після того, як Тимошенко поспілкувалася з пресою. Хоча на засіданні Радбезу Віктор Ющенко попередив усіх учасників про таємність предмету розгляду і зобов’язання не розголошувати. Рішення Радбезу розсекретити своє засідання «на зло Тимошенко» виглядає дещо дивним і означає, що енергетична безпека країни і законність газових угод цікавило РНБО найменше. На це вказує й саме рішення РНБО, яке таки оприлюднено 11 лютого президентським указом.

«Розглянувши ситуацію в паливно-енергетичному комплексі країни, проаналізувавши стан виконання попередніх рішень Ради національної безпеки і оборони України у сфері енергетики…. Рада національної безпеки і оборони України дійшла таких висновків: 1. Паливно-енергетичний комплекс України функціонує в умовах збереження раніше ідентифікованих ризиків та дальшого накопичення реальних загроз енергетичній безпеці держави. Невиконаною залишається переважна більшість завдань щодо виправлення ситуації в енергетичній сфері, визначених попередніми рішеннями Ради національної безпеки і оборони України, що введені в дію указами Президента України. Зокрема, виконано лише 39 із 109 завдань, передбачених Указом Президента України від 27 грудня 2005 року №1863 у зв'язку з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 9 грудня 2005 року «Про стан енергетичної безпеки України та основні засади державної політики у сфері її забезпечення…» – йдеться зокрема у рішенні РНБО.

Однак про те, чому не виконується президентський указ ще з 2005 року, Віктор Ющенко мав би запитувати і в Юрія Єханурова і у Віктора Януковича, які господарювали в уряді у 2006 та 2007 роках. Не менше запитань виникає і до самого Президента, який керує РНБО, а та своєю чергою контролює дії виконавчої влади. Зокрема, чому для виправлення ситуації в енергетичній сфері виконано лише 39 із 109 завдань за чотири роки. Чим займався в цей час Президент і РНБО і чому він не був такий вимогливий до Януковича та Єханурова?

Загалом в оприлюдненому рішенні РНБО нічого нового не міститься. В інший спосіб про це уже раніше говорив Секретаріат Президента і сам Президент. Не має там також і оригінальних порад, як виправити енергетичні ризики. Про нагальну необхідність застосування енергозберігаючих технологій так само говорить і сама Тимошенко і експерти. Рада нацбезпеки та оборони натомість доручила генеральному прокурору та СБУ провести у місячний термін перевірку дотримання українськими урядовцями законодавства при проведенні переговорів та укладенні контрактів щодо купівлі газу в Росії. РНБО також доручила провести перевірку щодо дотримання президентських директив при проведенні переговорів.

Міністри Тимошенко ігноруватимуть засідання РНБО

Сварки між Ющенком та Тимошенко тим часом роблять заручниками міністрів та інших керівників виконавчої влади. НАК «Нафтогаз України» просить політиків дати їм спокій і не політизувати питання українсько-російських газових домовленостей. «Керівництво «Нафтогазу» просить політиків, депутатів, чиновників припинити зайву політизацію цього питання та будь-які спекуляції на зазначені теми. Оскільки такі дії можуть призвести до загострення відносин з Російською Федерацією у газовій сфері та суттєвих втрат для економіки України… «Нафтогаз України» також вважає, що домовленості між Україною та Росією щодо постачання та транзиту є оптимальними і єдино можливими на даний момент» – йдеться у заяві компанії. У «Нафтогазі» також зазначають, що співвідношення ціни на газ та ставки на транзит для України, що передбачені контрактами, є одним з кращих на європейському континенті.

Заступився несподівано за позицію уряду й народний депутат від НУНС, колишній міністр юстиції Роман Зварич, який назвав засідання РНБО з питань енергетичної безпеки шоу, за яким йому було соромно спостерігати.

«Я взагалі вважаю, дозвольте такий не зовсім парламентський вислів, що це не собаче діло Ради нацбезпеки і оборони. Відповідно до Конституції, відповідно до закону України про Кабінет Міністрів сфера господарювання, тобто національно-економічного господарювання, є сферою Кабміну», – сказав він на 5-му каналі.

Міністр палива та енергетики Юрій Продан паралельно заявив, що відмовляється від участі в засіданнях Ради нацбезпеки та оборони. Не ходити до РНБО пан Продан хоче намовити увесь Кабмін. Мовляв, це неповага до себе, ходити туди, і це значить бути співучасником підготовки рішень, які не мають жодного відношення до захисту національних інтересів України.

Між тим закон України «Про основи національної безпеки України» пояснює, що «національні інтереси – життєво важливі матеріальні, інтелектуальні і духовні цінності Українського народу як носія суверенітету і єдиного джерела влади в Україні, визначальні потреби суспільства і держави, реалізація яких гарантує державний суверенітет України та її прогресивний розвиток».

Рішення РНБО засвідчило, що газова війна буде безкінечною. Принаймні до президентських виборів цей інструмент експлуатуватимуть досить активно у «війні проти всіх». А Рада національної безпеки між тим може перетворитися в Раду національної небезпеки?

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG